DIVERSITAT SEXUAL
Balears 25/08/2013

"El fet que sigui gai no ha tingut rellevància en la faceta política"

El batle d'Esporles, Miquel Ensenyat, celebrà ahir les noces amb el seu company

A. Z.
2 min

EsporlesEsporles fou ahir una festa. I és que el seu batle actual, Miquel Ensenyat, es va casar amb el seu company, Alberto Coego. Però a banda de la festa també fou, d'alguna manera, una reivindicació simbòlica.

No debades, les noces d'Ensenyat adquiriren certa notorietat pública perquè és una figura de la classe política illenca. Ensenyat és conseller del Consell de Mallorca i dirigent del PSM i la coalició MÉS, en la qual el seu nom ha sonat com el del possible successor de Biel Barceló. I no són gaires els casos coneguts de dirigents polítics que visquin obertament la seva sexualitat. "No me n'he amagat mai, crec que sempre ha estat un aspecte totalment natural de la meva vida", explicava Ensenyat ahir al matí, poques hores abans de celebrar les noces.

Ara bé, també apunta que no és necessari fer apologia d'una sexualitat. "Crec que el fet que sigui gai no ha tingut rellevància en la meva faceta política", apunta el batle d'Esporles. I considera que, avui en dia, el fet que la condició sexual d'un dirigent polític sigui pública no afecta gens, ni positivament ni negativament. "Pens que Mallorca és una societat que ha avançat moltíssim en el respecte a la diversitat sexual", defensa el batle d'Esporles.

Això no obstant, en la visibilització de les persones homosexuals en el món de la política hi ha una contradicció. Per una banda, resulta evident que la notorietat de polítics obertament homosexuals és encara anecdòtica, fet pel qual es pot deduir que la llibertat sexual no està encara normalitzada. Però, alhora, haver de reivindicar públicament una sexualitat suposa un fet d'anormalitat.

El cas d'Ensenyat és, potser, el de la majoria de persones. Ni se n'ha amagat, ni en fa apologia. "Jo visc amb el meu company, de manera que al poble era evident a qui estim". I ha sentit mai rebuig per fer mostres d'afecte en públic? "No, mai ha suposat cap problema, deixant de banda que sempre hi ha el típic fatxa del poble", explica.

Precisament, les noces d'ahir foren un petit combat contra aquestes posicions reaccionàries. "Si estam en política, no és per defensar idees abstractes, sinó drets concrets", assenyala Ensenyat, qui afegeix: "Si estam en política és perquè volem un canvi social... I si el canvi social no comença per un mateix, no té gens de sentit".

El batle esporlerí, de fet, escrigué a principis d'estiu un text amb les seves reflexions entorn del fet homosexual en la política (que trobareu penjat, de manera oberta, al seu mur de Facebook). Hi apunta: "Quan em varen proposar presentar-me per batle i vaig demanar un mes per pensar-m'ho, aquesta era la qüestió que més em rondava per dins el cap: la por. La por del què pensaran, del què diran, d'haver de mostrar públicament el que som, el que sent...". A continuació, es demana: "I per què vaig acceptar, idò? Perquè arriba un moment en la vida que un està fart de córrer i decideix aturar-se de cop, girar-se, mirar la por als ulls i dir: O tu o jo!".

stats