Balears 08/11/2017

Serveis Socials destinarà a Dependència el 58% del pressupost de l’any 2018

La lluita contra la pobresa i la millora de l’atenció a les persones dependents i amb discapacitat, prioritats del departament de Fina Santiago

Anna Vidal
2 min
Santiago, durant la presentació dels pressupostos de Serveis Socials per  l'any 2018 / I.BUJ

PalmaLa lluita contra la pobresa i la millora de l’atenció a les persones amb dependència i amb discapacitat són els objectius prioritaris de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, segons ha explicat aquest dimecres la consellera Fina Santiago durant la presentació dels pressuposts per al 2018 a la Comissió d’Hisenda i Pressuposts del Parlament.

Santiago ha explicat que l’any que ve el seu departament gestionarà 190 milions d’euros, un 6,2% més que enguany, el 58% dels quals es destinarà a serveis i equipaments per a persones en situació de dependència. Aquesta partida creix 7,7 milions respecte de l’any passat i permetrà, segons la consellera, el manteniment de la reactivació de la Llei de dependència i la consolidació de serveis i equipaments que s’han posat en marxa o reforçat des del 2015, com la teleassistència per a persones amb dependència o el servei d’atenció domiciliària, i el manteniment de l’augment de places a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència. En aquest sentit, Santiago ha destacat que durant la legislatura s’han creat 333 noves places residencials i 110 noves places de centre de dia i que, per a l’any 2018, s’iniciaran i es projectaran nous equipaments públics, com són cinc noves residències per a persones amb dependència i centres de dia. “Tenim pràcticament el 100% de les places concertades, o construïm més places residencials o no tenim capacitat d’ampliar l’atenció a aquest col·lectiu”, ha advertit.

Consolidació Renda Social

La Renda Social, que es va posar en marxa el maig de 2016, disposarà l'any 2018 de 16,5 milions d'euros, una quantitat que, segons Santiago, “s'ajusta a la realitat”. Així mateix, ha avançat que a partir del gener s'hi incorporarà un nou perfil de beneficiaris, el de persones soles més grans de 45 anys sense recursos o amb pocs ingressos. “El 2018 arribarem a pràcticament tots els perfils potencials de rebre la Renda Social, manco els joves de 25 a 45 anys que viuen sols”, ha subratllat Santiago, qui no ha dubtat a afirmar que la posada en marxa de la Renda Social ha estat “una acció d'èxit, amb dificultats”.

D'altra banda, Santiago ha explicat que es continuarà mantenint la Renda Mínima d'Inserció per a aquells col·lectius no coberts per a la renda mínima, a més d'accions contra la pobresa infantil a través de programes de caràcter municipal, el fons d'emergència, el manteniment de la targeta bàsica i la convocatòria d'ajudes a entitats que lluiten contra la pobresa.

Obres d'ampliació a Es Pinaret

Santiago ha explicat que s'estan replantejant la segona fase de les obres d'ampliació del centre socioeducatiu Es Pinaret, al Pont d'Inca, que preveia la creació de 32 places més, després que, d'acord amb la Fiscalia de Menors, les al·lotes que vivien a Es Pinaret fossin traslladades fa sis mesos al centre Es Fusteret amb “resultats molt bons, una baixada de les incidències i una millora en l'adhesió als programes”. Per aquest motiu, la consellera ha dit que no descarten crear noves places en un espai separat d'Es Pinaret.

stats