SERVEIS SANITARIS
Balears 13/08/2016

El 061, un servei públic a l’aguait de l’emergència

L’augment de feina durant la temporada alta és cada vegada major i es comença a notar abans, al voltant del mes d’abril

Jaume Ribas
4 min
C.MARGAIS

PalmaCada ambulància, cada consulta telefònica, cada emergència, cada trasllat que es fa a les Illes Balears està controlat per la Gerència d’Atenció d’Urgències (GAU) del 061.

La tasca que du a terme consisteix a prestar l’assistència de les urgències extrahospitalàries que ocorren en tot el territori de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. A més, el 061 també s’encarrega de controlar el transport no urgent de pacients entre els centres sanitaris públics de les Illes i cap a la Península.

La coordinació d’emergències

La coordinació d’emergències és el servei més visible i conegut del 061. Des del moment que qualsevol ciutadà alerta d’una urgència mèdica, la maquinària del 061 es posa a treballar. L’atenció als afectats comença en el mateix moment de la cridada, quan els teleoperadors i el personal sanitari especialment format comencen a donar instruccions a la persona que telefona sobre com gestionar una situació que gairebé sempre resulta angoixant.

Mentrestant, el servei determina la gravetat dels fets i mira de donar la resposta més adient en funció dels recursos disponibles i de la proximitat respecte al lloc dels fets.

La coordinació d’emergències té una relació molt estreta amb una de les tasques del 061: el transport sanitari urgent. És a dir, la feina més visible i més clàssica de les ambulàncies: dur l’accidentat des del lloc dels fets fins al centre sanitari que l’ha d’atendre.

En les emergències, aquesta tasca és sovint vista com la més important. Tanmateix, els responsables del servei expliquen que, per ells, sovint la prioritat és una altra. Més que transportar els ferits molt ràpidament cap als hospitals, la tasca principal de les ambulàncies és atendre’l, avaluar bé l’estat del pacient i estabilitzar-lo. Fins que això no s’ha fet, l’ambulància no es desplaça cap a l’hospital.

El transport sanitari no urgent

La cara menys visible i, sens dubte, menys espectacular de la tasca que fa el 061 és el transport sanitari no urgent. Més enllà d’atendre emergències, les ambulàncies també traslladen malalts fins als hospitals, i d’un centre de salut a un altre. Això passa, per exemple, en el cas de les persones amb problemes de salut que els impedeixen desplaçar-se des de casa fins al centre de salut amb normalitat.

C.MARGAIS

En el transport entre hospitals, és especialment destacable l’impacte que té el fet insular, que obliga a mobilitzar el transport aeri, tant per dur pacients des de Menorca, Eivissa o Formentera fins a Son Espases com per traslladar els pacients fins a hospitals especialitzats a la Península. Aquest seria el cas, per exemple, de l’atenció a persones amb cremades greus, com les que va patir un dels viatgers de la llanxa que es va calar foc a Eivissa a finals de juliol, i que va haver de ser traslladat fins a la Unitat de Grans Cremats de l’Hospital de la Fe (València) des de l’hospital de Can Misses.

Un servei dinàmic

El servei d’emergències mèdiques té algunes particularitats que el fan diferent d’altres serveis públics, com les escoles i els hospitals. La formació del personal és un aspecte clau, però tal i com descriu Andreu Mascaró, infermer del 061, en el seu cas l’adaptació als nous temps i la formació constant tenen una rellevància especial. “Ara mateix, per exemple, tenim en ment donar cobertura i resposta no només a través dels telèfons, sinó també de les xaxes socials i els xats, que creim que són eines amb molt de potencial”, explica.

Per Andreu Mascaró, “adaptar-se als nous temps i donar resposta a molts de probelmes diferents són dues parts cabdals d’un servei d’emergències” que, a més, “té en la cobertura durant les 24 hores del dia la seva raó de ser”.

Gairebé 40 bases a les Balears

El 061 té repartides per tot el territori de la Comunitat Autònoma 38 bases, on es troben tant les unitats de Suport Vital Bàsic (SVB) com les de Suport Vital Avançat (SVA), també conegudes com a UVI mòbils. A més de les ambulàncies convencionals, el servei té un avió a Mallorca, un a Menorca i un helicòpter a Eivissa. En total, el 061 disposa de 45 recursos repartits en aquestes 38 bases, vint-i-vuit de les quals són a Mallorca, sis a Menorca i deu a Eivissa i Formentera.

Reforços d’estiu

Com gairebé qualsevol servei que funciona en una comunitat turística, el 061 necessita reforçar-se durant l’estiu. Per això, el servei d’emergències té bases i recursos que només funcionen en temporada alta, i d’altres que estan disponibles durant més hores. Per exemple, alguns recursos que a l’hivern només estan actius de dia són necessaris també de nit durant l’estiu. La intensitat de l’estiu també obliga a fer una reorganització acurada dels recursos de què disposa el 061, per exemple canviant alguns equips de vehicle. A més, també es contracta personal extra.

Segons expliquen els treballadors, la temporada s’avança cada vegada més i fa necessaris els reforços ja en els mesos d’abril i maig. L’augment de l’arribada de turistes que vivim cada estiu tenen un impacte directe en el volum de feina que el servei d’emergències ha de gestionar. El 061 no es reforça només a l’estiu. També adapta els mitjans disponibles a altres demandes puntuals, com ara concerts o festes.

stats