POLLENÇA
Balears 18/01/2015

Sergi Gómez es fa l’amo del Pi de Sant Antoni

El jove de 21 anys fa l’ascensió per tercer any en un temps rècord

Margalida Bonnín
3 min
TRES VEGADES AL CIM Gómez, de 21 anys, ja havia arribat a la cuculla els Sant Antoni de 2011 i 2013.

PollençaEn un tres i no res. Pocs minuts li bastaren a Sergi Gómez per pujar els 21,5 metres de tronc ensabonat que ahir era el Pi de Sant Antoni de Pollença. Eren les 21.06 h (només uns dotze minuts després de començar l’ascensió) quan Gómez, de 21 anys, va esqueixar la bossa de paperins que esperava fermada a la cuculla del pi. Els colorins voleiaren per damunt dels centenars de persones que omplien la plaça Vella pollencina i Sergi va agafar la senalla amb el gall i va partir per avall. Quan arribà a terra i el redactor d’IB3 li demanà com es trobava, contestà que “perfecte”.

El jove ja havia complert la gesta en dues ocasions, l’any 2011 i l’any 2013. Aquesta vegada, la seva primera intenció era fer un tros de camí per eixugar un poc el tronc i ajudar un amic a pujar. A mitjan altura, quan va veure que el company no aconseguia ascendir, reinicià la pujada, que completà amb una rapidesa inusitada.

A diferència de l’any passat, la maniobra per plantar el pi a la plaça Vella va ser ràpida, ja que a les 20.30 h ja s’havia endevinat el forat i estava a punt per acabar d’alçar-se. Hi va ajudar la joventut del tronc, que el va fer més fàcil de transportar i de voltar pels carrerons del poble. El pi arribà a les 19.09 h a la plaça Vella.

Gresca singular

La festa de Sant Antoni més espectacular i singular de l’illa començà al matí. Devers tres mil persones anaren d’excursió a la finca de Ternelles, després de les beneïdes, per fer un dinar popular de pa amb oli i arengada i agafar el tronc de pi per començar a baixar-lo cap al poble.

Acabat el refrigeri, devers les 14.00 h, començà la baixada de l’arbre i la seva ruta cap a la plaça Vella pels carrers estrets del centre de la vila. Amb ell, centenars de persones feren el camí, amb grups de joves que adesiara pujaven per colcar damunt l’arbre. Altres assumiren la responsabilitat de guiar-lo pel seu recorregut, que té estones en què la maniobra és clau per fer el revolt. L’ambient festiu fou el protagonista de la jornada, que acabà un poc abans del que s’esperava.

Una cucanya

El Pi de Sant Antoni és una cucanya, un gran pal ensabonat al qual cada any volen fer el cim alguns dels joves més agosarats del poble. Quan hi ha molta disputa, part de l’èxit de qui arriba a dalt depèn de l’ajuda del grup d’amics i de l’astúcia per saber quin moment és el millor per iniciar la pujada, ja que com més gent intenta l’ascens més eixut va quedant el tronc. Ara bé, enguany pràcticament no s’hi va veure brega.

Quan aquest és entrat a la plaça Vella, s’ensabona i s’eleva amb l’ajut d’un ternal dirigit per dues persones des de l’església. Enguany, com a novetat, es va fermar una altra corda de seguretat que havia de garantir que el tronc no caigués a plaça en cas d’un trencament del ternal.

El tronc quedarà plantat a la plaça Vella fins al dia que comenci la Quaresma, quan es tallarà. Temps enrere, la fusta servia per elaborar les espases dels moros i cristians.

El Port de Pollença també té el seu Pi de Sant Antoni. Al moll la festa és al matí i més tranquil·la i poc concorreguda.

Els joves del poble es dirigeixen fins a Formentor a cercar el tronc i l’arrosseguen amb una barca de bou fins a port. Els nins també hi participen ajudant a moure el tronc amb la col·laboració dels grans.

stats