CORRUPCIÓ
Balears 01/08/2013

El segon judici a Matas, per al jurat

El TSJIB denega el recurs de l'expresident, que ho ha intentat tot per esquivar el tribunal popular

Antònia Artigues
3 min

Palma.No és el millor per envoltar la compareixença d'avui de Mariano Rajoy sobre el cas Bárcenas al Congrés dels Diputats el goteig de notícies judicials que afecten el seu partit. Aquestes notícies, des de Balears, col·loquen un exconseller de Jaume Matas -l'expresident del PP a Eivissa Josep Juan Cardona- com el polític al qual se li ha imposat la pena "rècord" per corrupció a tot l'Estat, 16 anys de presó, i que confirmen que des del Govern balear es desviaren fons públics (10.585 euros) per a la campanya electoral del PP a Eivissa.

Però això no és tot. Ahir es va saber que l'expresident i exministre del PP Jaume Matas, que ho ha intentat tot per evitar ser jutjat per un jurat popular integrat per ciutadans de les Illes, finalment s'haurà d'asseure davant ells el proper 2 de desembre i intentar convèncer-los que no va cometre un delicte de suborn per la contractació de la seva esposa per part d'un empresari mallorquí suposadament com a favor al llavors president.

Nou ciutadans tindran a les mans declarar culpable o no Matas. L'expresident Matas ha arribat fins al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears al·legant prescripció i indefensió, entre altres qüestions, però el TSJIB denegà ahir les pretensions de l'expresident i, per tant, el judici amb jurat es farà.

Segon judici

Ara ja ho hi ha més possibilitats de recursos i l'expresident Matas, que ja està condemnat en ferm com a autor d'un delicte de tràfic d'influències a 9 mesos de presó, s'enfrontarà al segon judici derivat del cas Palma Arena: el de la contractació de la seva dona, Maite Areal.

Aquests dos casos -un ja sentenciat i el que es veurà ara pel jurat popular- són els primers que duen a la banqueta l'expresident del Partit Popular balear, que està imputat o implicat en quasi una vintena de peces judicials que formen el cas Palma Arena, entre les quals destaquen el cas Nóos, en què també està imputat el gendre del rei Iñaki Urdangarín, i el cas Over Marketing, en el qual s'investiga el suposat desviament de fons públics de distintes conselleries del Govern que Matas presidia a través d'aquesta agència, que va ser la responsable de campanya electoral del PP.

Però sens dubte, tot i que el cas pel qual serà sotmès a un judici amb jurat no és dels més greus als quals s'haurà d'enfrontar Matas, sí que té una especial importància pel fet que seran ciutadans els que el jutjaran.

En aquest cas, el Ministeri Fiscal acusa Matas d'un delicte de suborn i reclama per a ell una pena de tres mesos de multa (a cent euros el dia) i que torni els 42.111 euros que la seva dona, Maite Areal, va cobrar per aquesta feina.

La defensa de Matas deia, en el recurs, que el cas estava prescrit i que se'l col·locava en una situació d'indefensió davant aquest judici perquè no havia estat interrogat sobre aquests fets.

El TSJIB resol que sobre el tema de la prescripció ni tan sols s'hauria d'haver tramitat el recurs, mentre que sobre la pretesa indefensió, a més de descartar que s'hagi produïda, aporta dades importants relatives a la fase d'instrucció per tal d'acreditar que efectivament Matas sí que va ser interpel·lat sobre aquests fets i la seva dimensió penal.

Tracte de favor

Per exemple, Jaume Matas, durant l'interrogatori davant el jutge d'instrucció, va dir que "no negaria al jutge" que la relació laboral (de la seva dona) "constituïa un tracte de favor" per part de l'ocupador cap a un empleat poc comú.

Segons el TSJIB, "el mateix Matas, en referir-se a aquest tracte de favor, introduïa la seva consciència sobre quins eren els fets pels quals era interrogat i la causa del seu interrogatori com a imputat". No hi va haver idò indefensió i Matas serà jutjat pel jurat popular.

stats