PRESSUPOSTOS 2017
Balears 03/11/2016

Santiago diu que la renda social garantida no pot posar fi a la pobresa

La consellera de Serveis Socials ha explicat que hi ha un romanent de set milions d'euros que s'afegirà als 178,9 milions de pressupost del 2017

Montse Terrasa
2 min
Fina Santiago, durant la compareixença al Parlament.

PalmaFina Santiago, consellera de Serveis Socials, ha assegurat aquest dijous que la renda social garantida no posarà fi a la pobresa perquè només és un "instrument de subsistència". A més de la lluita contra la desigualtat social, la seva cartera potenciarà l'atenció a la dependència i a la discapacitat amb 106,6 milions d'euros d'un pressupost total de 178,9 milions.

"No ens enganem, aquestes famílies continuaran sent pobres. L'única cosa que feim és donar-los un instrument de subsistència", ha defensat Santiago durant una compareixença parlamentària per explicar els pressupostos de Serveis Socials i en resposta a les crítiques per part d'altres grups polítics sobre el fet que no s'hagi exhaurit tot el pressupost que s'havia destinat a la renda social garantida durant el 2016.

Santiago ha afegit que mentre hi hagi feina precària i sous baixos, continuarà la pobresa.

Noves infraestructures

Poc abans, la consellera havia informat que als 178,9 milions que rebrà la seva cartera durant el 2017, s'hi ha d'afegir un romanent de 7 milions de partides no exhaurides el 2016, la major part (6 milions) procedents del fons per a la renda social garantida.

Santiago ha explicat que aquest romanent es deu al fet que en la Llei de la renda social garantida es van delimitar massa els perfils de potencials beneficiaris, per precaució, tenint en compte les xifres del 2014, amb 6.000 famílies amb menors sense ingressos.

La major part de la intervenció de Fina Santiago s'ha centrat en la partida econòmica per a aquestes ajudes, que és de 20 milions d'euros, i que a partir de gener del 2017 s'obriran a tot tipus de famílies sense recursos o que en tinguin pocs.

El romanent del 2016 es destinarà a la construcció de dues noves residències, la finalització de centres de dia a Son Ferriol i Felanitx, la remodelació de residències municipals i a la primera fase d'ampliació del Pinaret.

Altres objectius

A banda de la lluita contra la pobresa, altres objectius de Serveis Socials per al 2017 és l'atenció a la dependència i a la discapacitat, amb un pressupost que passa dels 94,1 milions d'enguany als 106,6 milions d'euros de l'any que ve.

Amb aquests doblers, la Conselleria preveu obrir un centre residencial a Eivissa per a persones amb discapacitat física de totes les Balears, l'assumpció de la gestió pública de la residència Sa Serra, també a Eivissa, i el desenvolupament del servei de teleassistència.

Per salut mental, amb una partida de 2,9 milions d'euros, es concertaran més places a centres ocupacionals, també habitatges autònoms i supervisats, amb un servei d'acompanyament.

En l'àrea de menors, Santiago ha anunciat la posada en marxa d'un centre per a menors amb mesura judicial de convivència familiar, mesura que s'ha incrementat en els darrers anys i té a veure amb conflictes entre pares i fills que arriben a la violència física.

stats