Balears 13/04/2017

Santanyí pagarà 6 milions per salvar Cala Figuera

El Consistori, a mans del PP, considera que la xifra suposa un "triomf", mentre que l'oposició ho veu com una "derrota"

Anna Schnabel
2 min
Les zones del Caló del Moro i Cala Almunia són les més col·lapsades i les que necessiten aparcaments.

PalmaL'Ajuntament de Santanyí pagarà finalment 6 milions d'euros per indemnitzar els propietaris de dues parcel·les expropiades de Cala Figuera. Aquesta xifra suposa una rebaixa del 5%, tenint en compte que a finals del mes passat la quantitat que havia de desembutxacar el Consistori va fixar-se en 6,4 milions. La rebaixa és deguda al fet que els propietaris dels solars van renunciar al "premi d'afectació del 5%", així com "als interessos que s'hagin pogut meritar", segons reflecteix l'expedient del cas.

El batle del municipi, Llorenç Galmés, afirma que pagar aquesta quantitat suposa una "rebaixa", ja que, a l'inici del procés, els propietaris dels solars demanaven un total de 18 milions per les expropiacions. L'Ajuntament, en aquell moment, no presentà cap valoració alternativa al Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa, de manera que aquest va acabar fixant les indemnitzacions en 6,4 milions d'euros, basant-se en el criteri d'un arquitecte i també "d'acord en certa manera amb la valoració inicial", explica Galmés.

Un temps més tard, l'Ajuntament votà contra la proposta dels propietaris i presentà al jurat una valoració de 410.000 euros pels dos solars, una quantitat molt reduïda en comparació amb la que reclamaven els propietaris. Però "ja era tard" i, per Galmés, a més, aquesta "no s'ajustava a la realitat".

Desacord al Consistori

Malgrat tot, l'oposició del Consistori, constituïda per Alternativa, El Pi i el PSOE, considera que la xifra que finalment haurà d'aportar l'Ajuntament suposa una "derrota" i que s'hauria d'haver fet un recurs per ajustar les indemnitzacions a la valoració que va fer l'Ajuntament més tard, que no s'ha complert amb "l'obligació de la defensa dels drets municipals" perquè "això ho pagam tots". Des d'Alternativa, però, expressen el seu rebuig a la decisió de la batlia perquè "pagarem 2.558 euros per metre quadrat, si bé el preu normal de qualsevol solar edificable és avui dia de 500”.

Segons explicà Galmés, recórrer hauria implicat la suma d'un 5% d’interessos anuals: "El nostre equip tècnic considerà que no era convenient fer-ho perquè ens hauria acabat sortint més car: entre 8 i 9 milions d'euros" i “el procés s’hauria allargat molt”. A més, explica que "molts ajuntaments de les Illes ara fan front a expropiacions d’aquest tipus perquè les lleis han canviat i actualment les zones verdes tenen un cost".

stats