IV JORNADES IDISBA
Balears 24/11/2017

La recerca sanitària a les Balears creix en recursos i en qualitat

És el primer any que la fundació convoca uns premis que reconeixen la tasca investigadora

Anna Vidal
3 min
La recerca sanitària a les Balears 
 Creix en recursos i en qualitat

PalmaL'Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) va clausurar ahir la seva cita científica anual més destacada, les IV Jornades IdISBa. Durant dos dies, prop de 150 investigadors han participat en aquest espai de trobada per compartir línies de recerca i analitzar temes d’interès científic.

Des que es va posar en marxa l’any 2014, aquesta institució - formada per l’Hospital Universitari Son Espases, l’àmbit d’Atenció Primària de Mallorca, l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (Iunics), l’hospital Son Llàtzer i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears- no ha aturat de créixer en recursos humans. El 2016 hi havia 625 persones treballant-hi, 87 més que el 2014, i 53 grups de recerca distribuïts en set àrees: bioenginyeria i cirurgia experimental; epidemiologia clínica i salut pública; malalties infeccioses i immunològiques; malalties metabòliques i nutrició; malalties respiratòries i cardiovasculars; neurociències i oncohematologia.

El creixement, però, no ha estat només quantitatiu, sinó també qualitatiu.“Any rere any va millorant la qualitat científica, tant en nombre de publicacions com en qualitat, que es mira pel factor d’impacte de les revistes ”, assegura Miquel Fiol, director científic de l’IdISBa. Així, l’any passat es feren 414 publicacions, 397 de les quals varen ser indexades amb factor d’impacte i 52 foren publicades en revistes amb el factor d’impacte més alt (Q1).

Les àrees amb més productivitat científica varen ser la d’epidemiologia clínica i salut pública i neurociències. Pel que fa als projectes competitius en actiu, l’any 2016 l’IdISBa participava en 58 projectes de l’Estat i en 4 d’internacionals.

L’acreditació, més a prop

L’IdISBa es va crear amb la finalitat de convertir-se en Institut d’Investigació Sanitària acreditat per l’Institut de Salut Carlos III. Aquesta acreditació és, segons Fiol, cada vegada més a prop, ja que un dels requisits per aconseguir-la -recorda- era tenir Facultat de Medicina. En aquests moments, afirma Fiol, “complim els mínims” que es demanen per aconseguir aquesta acreditació i, de fet, l’objectiu, explica, és demanar-la el primer trimestre de l’any que ve. “Tenir aquest distintiu suposa molt, suposa poder accedir a més projectes que estan només destinats als instituts acreditats”, destaca.

Un altre dels objectius de l’IdISBa és impulsar la recerca d’excel·lència. En aquest sentit, l’augment del finançament, diu, ha permès que per primera vegada l’institut pugui crear les seves pròpies places d’investigació. “Això farà que molta gent que ara viu fora de l’Estat i que són molt bons investigadors -molts dels quals són mallorquins- puguin tornar, i això augmentarà encara més el nivell de l’idISBa”, assevera.

I Premis IdISBa

La novetat d’enguany de les jornades fou la realització dels I Premis IdISBa, que reconeixen la innovació en l’àmbit de la salut. Dels 85 ‘abstracts’ de projectes d’investigació presentats, se’n varen premiar quatre, dos com a comunicacions orals i dos com a pòsters. “Ha estat molt difícil seleccionar-ne només quatre perquè tots eren de molt alta qualitat, hem de continuar així”, va reconèixer el director científic, Miquel Fiol, durant l’acte d’entrega de premis.

Les dones varen acaparar la majoria dels guardons, concretament cinc dels sis que es varen entregar. La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, foren les encarregades de lliurar aquests guardons, que varen recaure en Saliha Belmonte i Albert Maimó (premiats amb el millor pòster), Clara Vidal i Maria Antònia Llopis (premiats amb la millor comunicació oral), i Elena Fortuny i Maria del Mar Blanquer, en la categoria de tesis doctorals.

La presidenta Armengol va reiterar el compromís del Govern amb la recerca sanitària com ho demostra el fet, va dir, d’haver creat la Facultat de Medicina i l’increment de finançament de l’IdISBa. Així mateix, va assegurar que s’impulsaran nous programes que permetran la contractació de nous investigadors i es crearà un decret que reguli la carrera investigadora i que faciliti “accedir a la professió, créixer com a investigador i dotar de més estabilitat i garanties el desenvolupament personal i professional els investigadors de les Illes”. Finalment, va subratllar que, malgrat que la innovació i la recerca tenen un retorn econòmic important, sobretot “tenen un retorn per al benestar i la salut de les persones. I això no té preu”.

stats