Les sancions per vulneració dels riscos laborals inhabilitaran per a contractes públics

El Govern consensua amb la patronal i els sindicats l'esborrany de la llei de salut laboral

Les empreses que siguin sancionades per qüestions relacionades amb la prevenció de riscos laborals no podran contractar amb l'Administració durant un període de tres anys. És una de les mesures més destacades que inclou l'esborrany de la futura llei de la promoció de la seguretat i salut en el treball que han presentat aquest dimecres el conseller de Treball, Iago Negueruela, i la de Salut, Patrícia Gómez.

El control a les empreses perquè vetlin per les seves obligacions serà un dels puntals d'una iniciativa que Negueruela ha definit com a "molt tècnica i amb voluntat de dissuasió i de conscienciar i informar la ciutadania". Així, les empreses que vulguin accedir a una subvenció o concursin per a una contractació pública hauran de disposar d'un pla de prevenció.

L'Administració també es farà més responsable i haurà d'aclarir i especificar, per exemple, quins equips i materials seran necessaris per realitzar la feina a licitar en condicions de seguretat.

El document ha estat aprovat aquest dimecres dematí pel Consell de Salut Laboral, un òrgan format pel Govern, els sindicats i les patronals. Negueruela ha destacat que l'esborrany s'ha aprovat per unanimitat i confia que, una vegada superat el període d'exposició pública, el consell de govern pugui donar el vistiplau al text, a final d'any, i enviar-lo al Parlament, que podria aprovar la llei definitiva durant els primers mesos de 2018, segons ha calculat.

Un dels principals objectius de la llei, ha subratllat, és reduir els índexs de sinistralitat laboral, en els quals Balears és líder estatal, segons es pot apreciar en el gràfic que prossegueix. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que la recuperació econòmica ha fet empitjorar també aquest índex. "No podem continuar amb uns índexs com els que tenim", ha sentenciat.

Identificació i reconeixement de malalties

L'altre gran objectiu de la iniciativa és detectar i definir millor les condicions que poden ser causa de malalties professionals derivades de sobreesforços físics, que en moltes ocasions passen per contingències comunes en lloc de relacionar-los amb un efecte negatiu de les condicions laborals.

En aquest sentit, el principal instrument serà la creació de l’ Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal), que se centrarà, com ja va avançar l'ARA Balears, en els quatre àmbits que defineixen la salut laboral: seguretat, higiene, ergonomia i psicosociologia i medicina del treball.

A més, la llei preveu aprofundir en la difusió de mesures de prevenció de riscos laborals, el foment de la formació en matèria de seguretat i salut laboral en l’àmbit de l’ensenyament i les mesures de promoció de seguretat i salut en subvencions públiques i contractacions administratives.

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha destacat, per part seva, un altre dels acords assolits en el Consell de Salut Laboral: el circuit de detecció de malalties professionals. Es tracta, segons ha dit, d'un procediment de comunicació que descriu les actuacions que s’han de dur a terme quan els facultatius del Sistema Públic de Salut (SPS) o dels Serveis de Prevenció de Riscs Laborals (SPRL) es trobin amb una persona de la qual se sospiti que pateix una malaltia que pot tenir un origen de caire professional. El circuit permetrà, així mateix, detectar i reconèixer malalties que fins ara no estaven reconegudes com a tals.

Gómez ha destacat que aquesta mesura beneficiarà els treballadors, a títol individual, perquè permetrà un diagnòstic precoç i un reconeixement a les malalties. D'altra banda, ha afegit, també se'n beneficiarà el Servei Públic de Salut, que podrà desviar moltes d'aquestes afeccions a les mútues laborals.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF