LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Balears 19/08/2016

Pedro Sánchez: "No i no a Rajoy"

El PSOE tanca la porta a una possible abstenció en el debat d’investidura de Mariano Rajoy i demana al PP que cerqui suports per crear "un govern conservador de tall no continuista"

Armando Tur
3 min
El líder dels socialistes, Pedro Sánchez, aquest divendres a Eivissa. / EFE

EivissaDesprés que ahir, dijous, el candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, es comprometés a signar les sis condicions que li havia posat damunt la taula el líder de Ciutadans, Albert Rivera, aquest matí el socialista Pedro Sánchez ha volgut tancar la porta a una possible abstenció del seu partit a la candidatura dels populars. "Rajoy ha d’intentar negociar amb la resta d’aliats potencials, entre els quals no es troba el PSOE", ha repetit en diverses ocasions Sánchez, qui ha remarcat que el PSOE ha de ser "l’alternativa" al govern de Rajoy. "No podem ser còmplices de la corrupció, ni de la precarietat, ni de l’atur", ha assenyalat el líder socialista, qui, "per coherència", també ha anunciat que el seu grup votarà en contra dels pressupostos que presenti un suposat executiu del PP.

És per això que Sánchez ha recordat al PP que "no només s’ha de cercar una majoria per a la investidura”, sinó que també s’ha de mirar per la "governabilitat". Per aquest motiu, demana a Rajoy "amb qui vol pactar els pressupostos" i li recorda que per investir Ana Pastor com a presidenta del Congrés "no va necessitar el suport dels socialistes".

Malgrat tot, el socialista s’ha mostrat optimista respecte de la idea que el PP obtingui els suports necessaris per aconseguir formar govern. És per això que Sánchez no ha dit que està treballant en un "pla B" per si Rajoy no surt investit, malgrat que ha reconegut que manté contacte "constant" amb totes les forces del Congrés, inclòs Podem, partit sobre el qual no ha volgut fer declaracions.

D’altra banda, Sánchez ha apuntat que la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, li ha expressat el desig que el PSOE encapçali una alternativa d’esquerres al Congrés. “Ja sabeu què n'opina Armengol tant en públic com en privat”, ha dit el socialista, qui ha matisat que ara "és el moment en què es demana als socialistes si volen o no investir Mariano Rajoy", i no si tenen cap altra alternativa.

/ EFE

Cal recordar que el candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer ahir la primera passa ferma cap a una investidura, després de 242 dies d’ocupar el càrrec en funcions i d’haver superat amb èxit una repetició electoral. Un cop assegurat el suport de Ciutadans a la seva candidatura en la reunió que va mantenir aquest dijous amb el líder liberal, Albert Rivera, Rajoy va traslladar a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que està “en condicions” de sotmetre’s a l’examen de la Cambra, i li va proposar el 30 d’agost per al debat.

Aquest divendres C's i PP han signat el seu pacte anticorrupció. En el document, el PP es compromet a impulsar mesures per separar els imputats dels càrrecs públics, eliminar els aforaments, fer una nova llei electoral més proporcional, eliminar els indults, limitar a dues legislatures els mandats i crear una comissió d'investigació pel cas Bárcenas.

'El PP està utilitzant les institucions de manera sectària'

Durant l'encontre, Francina Armengol, ha lamentat que "el Partit Popular està utilitzant les institucions de manera sectària, fent política de partit". Pedro Sánchez, darrera seu, assentia a tot el que deia la presidenta balear.

Per la seva part, el socialista també s’ha referit al govern d’Armengol del que ha dit que "en només un any s’han recuperat nombrosos drets" com la sanitat universal, la millora de l’educació pública o el Pla de Lluita contra l’Explotació Laboral. A més ha remarcat que "encara queda molta feina per fer".

stats