Balears 21/05/2017

Sánchez arrasa a Balears: obté quatre vegades més vots que Díaz

La participació a l'Arxipèlag, històrica, ha estat del 77%

Jaume Vinyas
3 min
Sánchez i Armengol, en un acte electoral a Palma.

PalmaPedro Sánchez ha arrasat a Balears en les primàries que el PSOE ha duit a terme aquest diumenge. L'exsecretari general ha obtingut 1.417 vots, mentre que la seva rival, la presidenta andalusa, Susana Díaz, n'ha obtingut només 350, més de quatre vegades menys. El tercer en discòrdia, Patxi López, no ha quedat gaire lluny de Díaz, amb 219 vots.

Un 77% dels militants han exercit el seu dret a vot, una participació altíssima que demostra l'interès que han despertat aquestes primàries.

Sánchez guanya amb claredat les primàries del PSOE

Per illes, Mallorca és on Sánchez ha obtingut més suport, amb un 74% dels vots. El suport a Díaz ha estat similar, d'entre el 12 i el 16%, a totes les Illes, mentre que López, que a Mallorca només ha tret un 7% dels vots, ha obtingut molt més suport a Menorca (21%) i a Eivissa-Formentera (que es compten com una sola circumscripció (23%).

Resultats, desglossats per illes, de les primàries del PSOE a Balears

Díaz ha perdut, fins i tot, a Palma, d'on provenien gairebé tots els càrrecs públics que li havien donat suport, com el batle, José Hila, l'exbatlessa Aina Calvo, i la regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor. Tot i que la presidenta andalusa ha obtingut la meitat dels seus vots balears a Ciutat (148 de 350), no ha estat suficient per endur-se una victòria a la capital balear, on Sánchez ha obtingut 311 vots.

La secretària general del PSIB, Francina Armengol ha felicitat Sánchez, a qui va tornar a donar suport en el darrer moment després d'haver apostat, inicialment, per Patxi López, a través d'un tuit.

El portaveu del PSIB, Francesc Miralles, ha estat l'encarregat de comunicar els resultats. "Hem pogut parlar i ho hem fet votant, tal com demanàvem des del mes d’octubre", ha assegurat i ha afegit que els resultats suposaven una "doble satisfacció" per al PSIB, tant pel resultat en si com pel fet que s'hagi posat fi a l'etapa de la gestora que va sorgir del polèmic congrés federal d'octubre, on Sánchez fou defenestrat. "Les Illes han parlat clar a favor de Sánchez. Ha estat una votació coherent amb el que hem dit els darrers mesos", ha remarcat.

Armengol, satisfeta, seguint l'escrutini a la seu del PSIB.

La diputada eivissenca, Sofia Hernanz, la cara més visible del 'sanchisme' a Balears, ha assegurat sentir-se "molt satisfeta". "Avui comencem a escriure una nova pàgina en aquest partit", ha assegurat en declaracions a l'ARA Balears. "Avui comencem a construir el futur i estic convençuda que avui començarem a guanyar les properes eleccions generals", ha afegit.

Hernanz no ha volgut entrar a valorar la dimissió del fins ara portaveu parlamentari Antonio Hernando. "Ni em sorpren ni em deixa de sorprendre. És una decisió personal que respecto", ha assegurat.

A Eivissa, els resultats, per agrupacions, son els següents:

Vila: Sánchez 46%, López 29% i Díaz 25%.

Santa Eulària - Sant Joan: Sánchez 62%, López 28,5% i Díaz 9,5%.

Sant Josep: Sánchez 69%, López 18%, Díaz 9% i blanc 4%.

Sant Antoni: Sánchez 71%, López 15,5% i Díaz 13,5%.

stats