Balears 17/12/2014

Salvem el Jonquet demana la dimissió de Valls per ser incapaç de protegir el barri

La plataforma celebra que el Consell tombi el PEP de Cort, però adverteix del "temps perdut" i de la connivència amb les promotores

Lluís Planas
3 min

PalmaLa plataforma Salvem el Jonquet ha expressat satisfacció per la decisió del Consell de Mallorca de suspendre el Pla Especial de Protecció (PEP) aprovat per l'Ajuntament de Palma, però ha considerat necessària l'assumpció de "responsabilitats" per part de l'equip de govern del PP a Cort i ha apuntat a la dimissió del tinent de batle d'Urbanisme, Jesús Valls. Els representants del grup, que han oferit una roda de premsa aquest dimecres, han assenyalat que l'informe dels tècnics de Patrimoni deixa clar que el PEP impulsat per Valls incompleix la Llei de patrimoni perquè no respecta la declaració com a BIC del Jonquet i que en la seva redacció hi ha hagut connivència amb les dues promotores que hi tenen projectes urbanístics.

Per això han considerat que el responsable d'Urbanisme de Palma ha estat "incapaç" de protegir el barri i s'han queixat del "temps perdut" i que "en cap moment no ha escoltat les nostres propostes ni les al·legacions presentades, que ara han estat avalades per l'informe tècnic del Consell". El portaveu de Salvem el Jonquet, Pep Balaguer, ha remarcat que des del PP de Cort "sempre han estat irreductibles i han redactat un PEP que pensam que perjudicava els ciutadans i beneficiava dues promotores molt concretes". "És trist que als ciutadans ens toqui la feina de recordar que es respecti simplement la legalitat", hi ha afegit. Una altra de les portaveus de la plataforma, Margalida Rosselló, ha insistit que "des de Cort s'ha volgut confondre perquè la Llei de patrimoni està per damunt de qualsevol planejament urbanístic i tampoc no hi pot haver dret a indemnitzacions, perquè no hi ha cap llicència concedida ni pla urbanístic aprovat per a aquests projectes".

Salvem el Jonquet ha reiterat les propostes perquè es refaci un PEP que respecti la declaració de BIC que protegeix el barri, entre les quals hi ha "que es conservi la plataforma dels Terrers, el talús del Jonquet", i que "no es converteixi en un formatge gruyère esperpèntic farcit de cotxes i es mantinguin les tipologies constructives del barri, "petites parcel·les que defineixen carrers corredors i illetes tancades". Així mateix, demanen que es respectin "els usos tradicionals del barri i, per tant, no es facin pàrquings gegantins de rotació ni grans centres comercials", com també "que es conservin els molins i es rehabilitin els que no hi estan". Per això, consideren que s'ha "d'expropiar i conversar la declaració que tenien d'equipament sociocultural, tan necessari per a la zona".

El PP ara dóna la culpa a Calvo

Pep Balaguer, que en nom de la plataforma ha agraït, "de tot cor", el suport de "ciutadans, entitats i partits polítics" en les reivindicacions, ha acabat proposant que, "si l'Ajuntament es mostra incapaç de fer un PEP adient amb unes noves construccions que millorin el conjunt del barri com estableix la declaració de BIC, potser, i ho repetesc, potser ens plantejaríem sol·licitar que es facin unes grans zones verdes amb horts urbans sense construccions", allà on hi ha prevists els projectes d'Acciona i Promociones Es Jonquet 2000.

Per part de l'equip de govern del PP, la resposta a la demanda d'assumpció de responsabilitats ha estat culpar l'anterior govern d'Aina Calvo. El portaveu Julio Martínez ha dit que va ser aquest el que va contractar un equip redactor extern per elaborar el PEP del Jonquet. Sobre aquest equip redactor hi ha també sospites de connivència, perquè dos dels seus tècnics declararen a favor d'Acciona en el contenciós de l'empresa contra la declaració de BIC. Precisament avui la junta de govern ha aprovat resoldre aquest contracte, qüestió que Martínez ha volgut desvincular de l'informe desfavorable del Consell. El portaveu hi ha afegit que ha estat el govern del PP el que ha tingut la "valentia" d'aprovar un PEP, necessari d'ençà que el 2009 s'aprovà la declaració de BIC, i que la seva premissa ha estat que el pla no tingués cap cost per als ciutadans.

stats