Balears 17/07/2013

109 dies esperant per una operació, el doble que fa dos anys

El Govern es felicita per la reducció en un 10,66% del temps d'espera respecte l'any passat i l'oposició critica que és excessiu

Enric Borràs Abelló
2 min
Sala d'espera de l'hospital de Son Espases/ARXIU

PalmaEls ciutadans de Balears que necessiten una operació s'han d'esperar, de mitjana, 108,95 dies, segons que ha reconegut el Govern aquest horabaixa en un recompte de les llistes d'espera que hi havia el 30 de juny. La Conselleria de Salut es felicita perquè ha retallat un 10,66% el temps d'espera per a operacions respecte a finals de l'any passat -quan va arribar als 121,95 dies-, però l'exconseller de Salut, Vicenç Thomàs (PSIB), s'ha afanyat a respondre que la xifra d'enguany duplica la de fa dos anys, quan governava el Pacte: llavors els pacients s'havien d'esperar 51,4 dies per una operació. Amb tot, l'executiu assegura que vuit de cada deu dels qui esperen just ho fan per "patologies lleus".

La diferència, en el cas dels pacients que esperen una consulta a un especialista, és encara més alta: el 30 de juny els pacients esperaven una mitjana de 101,2 dies, vuit dies manco que l'any passat, però fa dos anys tot just n'havien d'esperar 30,66. Segons el socialista Thomàs "el govern Bauzá ha situat en dos anys les llistes d'espera en un rècord dramàtic i es carrega dia a dia la sanitat pública de tots". La diputada de la coalició MÉS Fina Santiago critica que més de 68.000 persones esperant una vista a l'especialista o una operació "implica el patiment i l'angoixa de moltes persones i no es pot acceptar en un sistema sanitari del segle XXI".

El Govern assegura que un pla d'acció del Servei de Salut que es va fer el mes d'octubre ha servit per retallar les llistes d'espera. Destaca que, respecte l'any passat, s'ha reduït un 8,55% el número de pacients que esperaven una operació. El 30 de juny n'esperaven 16.233, 1.517 manco que a finals del 2012, però 4.240 més que no el 2011, segons les xifres dels socialistes.

El total de pacients que el 30 de juny esperaven una visita a l'especialista arribava als 48.960. El Govern ha aconseguit retallar la llista un 13,3% respecte l'any passat, quan es va arribar a 56.486, però continua molt per damunt de les xifres del 2011, segons Thomàs, que eren de 40.736. "En només sis mesos, els hospitals del Servei de Salut han estat capaços de reduir el nombre de pacients en llista d'espera per una consulta externa en 7.526 pacients", assegura el Govern, que assegura que "una de les premisses del Servei de Salut en el dia a dia és la cerca contínua de l'eficiència en la gestió dels recursos sanitaris disponibles".

stats