Balears 06/12/2016

Salom reclama “reforços de seguretat” per fer front a “temporades rècord”

La delegada del govern promet un nou model de finançament en el Dia de la Constitució

Jaume Vinyas
2 min
La presidenta, Francina Armengol, i la delegada del Govern, Maria Salom, en l'acte pel Dia de la Constitució.

PalmaLa delegada del govern, Maria Salom, ha presidit aquest dimarts l'acte de commemoració del 38è aniversari de la Constitució. Salom, en el primer discurs d'ençà que va ser designada, ha assegurat que lluitarà per millorar les connexions aèries, obtenir més ajudes a la insularitat, mantenir el descompte de resident i, finalment, per obtenir "més reforços de seguretat per atendre temporades rècord".

La delegada ha assegurat, a més, que aquesta serà la legislatura del nou finançament autonòmic, tot assegurant que si no es va negociar durant l'anterior, va ser perquè "les prioritats eren unes altres", amb referència a la crisi econòmica i als "mètodes molt exigents de control de Brussel·les". "Si el morrió està buit, no hi ha res a pelar", ha afegit.

Tot i així, ha admès que l'actual model de finançament "no satisfà ningú, especialment a nosaltres". La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, a primera fila de les autoritats, s'ho mirava amb gestos escèptics i incrèduls.

El del finançament ha estat un dels cinc grans pactes que els partits haurien de posar-se a negociar tot d'una, segons ha dit. La resta són la reforma del sistema de pensions, l'enfortiment del mercat laboral, un pacte per l'educació i la lluita contra la corrupció. "La corrupció és plenament inherent a la raça humana", ha assegurat, tot reclamant que "qui cedeixi a la temptació que la pagui".

Armengol: Més finançament i una nova constitució

La reforma del model de finançament ha centrat també bona part del discurs de la presidenta, Francina Armengol. "La igualtat de drets que consagra la Constitució implica també que els nostres ciutadans puguin gaudir en igualtat de condicions de serveis públics de qualitat, com els que reben els ciutadans d'altres territoris de l'Estat", ha afirmat.

Armengol també ha reclamat una reforma de la Carta Magna. "Si volem que la Constitució estigui viva, l'hem d'adaptar a la realitat social, que no és la mateixa que hi havia fa 38 anys". "Molts dels qui som aquí, jo, per exemple, no la vam poder votar. Ara toca reformar-la per vincular-la a les noves generacions", ha afegit.

Respecte de les relacions amb l'Estat, Armengol ha destacat que, "en el nou context que s'obre, amb un govern sense majoria absoluta a l'Estat, redoblarem l'aposta". "Continuarem sent la veu de les reivindicacions dels nostres ciutadans davant Madrid", ha afegit, tot concloent que "per tal que hi hagi diàleg no basta només a dir-ho, cal posar-s'hi. Ja duim massa temps perdut".

stats