EL 'NOU' GOVERN DE RAJOY
Balears 19/11/2016

Salom, a Delegació de govern; Cabrer torna al Parlament

El PP haurà d’elegir un diputat per ocupar la vicepresidència segona de la Cambra

Jaume Vinyas
3 min
Salom, a Delegació de govern; Cabrer torna al Parlament

PalmaEl Consell de Ministres va aprovar ahir, finalment, el nomenament d’un balear per a un càrrec de confiança dins el nou executiu de Mariano Rajoy. Maria Salom serà la nova delegada del govern a les Illes, un càrrec que es mantenia vacant des del mes de maig, quan l’antecessora, Teresa Palmer, fou elegida cap de llista per a les eleccions del 26 de juny i es va veure obligada a dimitir. Com que el càrrec no el pot designar un govern en funcions, ha estat ocupat de manera interina pel secretari general, Evelio Antich.

“És una nova etapa de la meva vida i hauré de treballar molt perquè des de demà tornem a la normalitat”, va dir Salom en unes breus declaracions a les portes de la seu del partit, on va celebrar que es posi fi al bloqueig polític a Madrid.

La inquera va agrair la confiança al president, Mariano Rajoy, i va marcar els primers objectius: “Esper fer feina per Espanya, per les Balears i per un illes més segures”, una tasca per a la qual va assegurar que “disposam d’uns cossos de seguretat extraordinaris”. Segons va explicar, la notícia li va ser comunicada dijous a darrera hora a través d’una telefonada que li va fer la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. El nomenament oficial serà publicat aquest mateix dissabte al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La nova representant de l’Estat a les Illes va demanar una mica de temps per assentar-se en el càrrec: “Dilluns a les 9 del matí aniré a la feina i començaré a xerrar amb els professionals. Ja tindré temps per explicar les línies de feina amb més detall”.

La portaveu del Govern balear, Pilar Costa, va donar l’enhorabona a Salom i li va demanar “que mantingui la defensa dels interessos dels ciutadans”. En aquest sentit, la va instar a convocar, tot d’una, una reunió “per fer un repàs dels temes pendents”, entre els quals va citar la millora del sistema de finançament i el nou REB.

El PSIB, per la seva banda, va interpretar el nomenament de Salom com l’expressió de “la política continuista de Rajoy”.

Molt més dur va ser el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, qui va assegurar que la designació de Salom és “una mala notícia”, perquè “és la pitjor persona per ocupar el càrrec”. “La primera imatge que tenc de Salom és durant la compareixença de [l’expresidenta de l’Associació de Víctimes de l’11-M] Pilar Manjón al Congrés; estava asseguda al costat d’Eduardo Zaplana i reia. És una mala notícia i un menyspreu a la ciutadania i a les víctimes de la ciutadania”, va afegir.

Maria Salom va respondre que “entra dins la normalitat que aquests senyors de Podem diguin que no els agrada la delegada del govern, però valoracions com aquestes són falses. I crec que avui estaven fora de lloc”.

Més moviment al Parlament

La designació de Salom tindrà conseqüències en la composició de la mesa del Parlament. La fins ara vicepresidenta segona de la Cambra va presentar, a primera hora, la renúncia com a diputada i, per tant, el seu lloc l’haurà de cobrir algun diputat del PP.

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, es va mostrar sorpresa quan una periodista d’IB3 TV li va demanar per la renúncia de Salom i es va molestar quan li van preguntar sobre l’escenari que s’obria davant “una nova baixa a la mesa”. “En tot cas, només n’hi ha una, de baixa”, va respondre Huertas, suspesa temporalment de militància per l’obertura d’un expedient disciplinari que li podria suposar l’expulsió de Podem i, consegüentment, l’obligació de dimitir.

L’escó de Salom l’ocuparà l’exconsellera d’Obres Públiques Mabel Cabrer, qui d’aquesta manera tornarà a la primera línia política. El PP confirmà que Cabrer jurarà el càrrec en el ple de dimarts.

Salom també renuncia a l’escó al Consell de Mallorca. En aquest cas, el seu lloc l’ocuparà l’exbatlessa d’Alcúdia Coloma Terrassa.

stats