Balears 06/12/2017

Salom i Armengol posen sobre la taula dues visions oposades de la reforma de la Constitució

L'acte de commemoració de l'aniversari de la Carta Magna, un dels més polítics que es recorden, inclou l'himne d'Espanya per primera vegada

Jaume Vinyas
2 min
La delegada del govern, Maria Salom, durant el seu discurs en motiu del Dia de la Constitució

PalmaFrancina Armengol i Maria Salom han evidenciat la distància que hi ha entre les diverses visions polítiques sobre com s'ha d'abordar la reforma de la Carta Magna en una de les celebracions del Dia de la Constitució més polítiques que es recorden.

La Delegació del govern ha marcat terreny incloent l'himne de l'Estat, per primera vegada, en l'acte. La selecció dels articles que s'han llegit també ha cridat l'atenció dels assistents. Si l'any passat tenien una temàtica més social, en aquest 39è aniversari s'ha fet una claríssima referència a la crisi catalana i a les reivindicacions d'un estat plurinacional. Així, s'han llegit el preàmbul de la Carta Magna, en què es fa referència a la nació espanyola, l'estat de dret i l'imperi de la llei; l'article que fa referència al paper de la corona i al rei com a cap de l'Estat; l'article 8, que menciona les forces armades; l'article 2, que fa referència a la unitat d'Espanya; l'article 104, que parla de les forces i cossos de seguretat i, finalment, l'article 27, sobre el dret a l'educació, darrerament molt en boca dels qui denuncien el suposat adoctrinament de caire catalanista a les aules i que ha estat llegit per una nina de tercer de Primària.

El discurs de Salom, que l'any passat es va centrar més en qüestions balears, ha tingut un to molt dur cap a l'independentisme: “No es pot iniciar una modificació de la Constitució només per premiar aquells que han intentat liquidar la legislació vigent i la sobirania nacional”, ha assegurat, tot afegint que “actualitzar l'actual model autonòmic” ja pot ser suficient. En aquest sentit, ha assenyalat que “diàleg no és una paraula miraculosa” i que, en tot cas, el debat sobre la reforma “ha de tenir dos únics límits: la unitat del país i el respecte a la llei”.

Armengol: "Els eixos del model de finançament s'han d'incloure a la Constitució"

En un discurs a les antípodes del de Salom, Armengol ha defensat que “la millor manera de defensar la Constitució és actualitzar-la” i ha reclamat que els “eixos fonamentals” del nou model de finançament “han de quedar fixats en el text constitucional per fer-lo més estable, més transparent i, sobretot, més just”. Aquests eixos, segons ha dit posteriorment, haurien de ser “els principis de solidaritat, transparència i ordinalitat”.

Armengol i Salom entrant juntes a l'acte insistucional pel Dia de la Constitució.

Armengol no ha estalviat crítiques al govern Rajoy i, de fet, ha responsabilitzat el líder estatal del PP de la crisi catalana: “Som de les que pensa que si haguéssim reformat la Constitució quan tocava i com tocava, ens hauríem estalviat molts dels episodis que hem viscut, un dels quals és el de veure que els estatuts d'autonomia reformats acabaven al Tribunal Constitucional”, ha dit. “La desconnexió generacional, l'aparició de populismes i la crisi territorial s'han incrementat davant l'immobilisme”, ha afegit. “Aquells que s'aferren de manera rígida al passat d'èxit del consens històric del 78 no són més constitucionalistes que els qui honoram aquell consens revitalitzant-lo i projectant-lo cap a la futur”, hi ha insistit, en un altre moment del seu parlament.

stats