Balears 17/07/2017

El sòl rústic, el gran oblidat de la llei turística, segons el GOB

Els ecologistes critiquen que la regulació que aprovarà aquest dimarts el Parlament “no es planteja atenent la situació real d'emergència habitacional i ecològica que viuen les Illes”

Ara Balears
2 min
El GOB demana prohibir el lloguer turístic també en sòl rústic

PalmaEl GOB ha dit la seva en la vigília del debat d'aprovació de la llei que marcarà, presumiblement, la legislatura. Els ecologistes han lamentat, en un comunicat, que la regulació del lloguer turístic “no es planteja atenent la situació real d'emergència habitacional i ecològica que viuen les Illes”. “Negar-ho és una irresponsabilitat política que tindrà greus conseqüències, algunes de les quals ja són més evidents, especialment a Eivissa”, afegeixen.

Els conservacionistes lamenten que, més enllà de l'”emergència habitacional” a Palma i a Eivissa, el sòl rústic ha estat el “gran oblidat” en la “situació turística certament desbocada” que aprecien arreu de les Illes. En aquest sentit, denuncien que els darrers dos anys el sòl rústic ha patit “una nova envestida urbanitzadora” on les sol·licituds d’autoritzacions per a usos d’habitatge per després comercialitzar-los turísticament, les llicències per a la construcció de piscines i les presentacions de Declaracions Responsables d’Inici d’Activitat Turística (DRIAT) han augmentat de manera considerable i en paral·lel. Tot això, asseguren, va acompanyat de nous pous, o d’intensificació de l’extracció en els existents, la majoria, afirmen, sense llicència i que eixuguen aqüífers en temporada alta, sense que l’administració hidràulica tingui un control sobre aquestes extraccions ni dels abocament que puguin produir-se en cas d’absència de fosses sèptiques en un sòl no connectat a la xarxa de clavegueram.

Aquesta situació, asseguren, “passa inadvertida” i se suma als arguments socials que des de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma o l’assemblea Ciutat per a qui l’habita exposen per demanar que es mantingui la prohibició del lloguer turístic als plurifamiliars i que, com reclamen des de fa temps, “ha d’anar acompanyada d’una paralització de noves autoritzacions per comercialitzar turísticament habitatges en sòl (i no només en sòl rústic protegit)”.

Els ecologistes, finalment, recalquen que les Illes viuen una situació “d’emergència habitacional i ecològica per massificació turística”. Reclamen, en aquest sentit, “mesures contundents, no per continuar permetent créixer, ni que sigui amb condicions amb places turístiques, sinó amb mesures que aturin en sec el creixement i comencin a revertir la situació cap al decreixement”.

stats