PALMA
Balears 30/05/2014

El retard en les ajudes socials provoca desnonaments, talls d’aigua i llum, i fam

Els treballadors municipals ho denuncien al ple i la regidora admet que “n’hi pugui haver algun cas”

i
Lluís Planas
3 min

PalmaEl retard en el pagament de prestacions socials per ajudes econòmiques urgents per part de l’Ajuntament de Palma està provocant situacions de “desnonaments, talls de subministraments i mala i/o insuficient alimentació de les famílies”. Ho denuncià ahir en el ple de Cort l’assemblea de treballadors municipals de l’àrea de Benestar Social i Igualtat. En un manifest llegit durant la sessió, aquests treballadors socials criticaren “la insuficient planificació” i la “improvisació” en la gestió política de l’àrea, la qual cosa està fent, asseguraren, que estigui esdevenint una tasca “majoritàriament assistencialista”, sense polítiques de prevenció i reinserció.

La regidora responsable, Aina Ferriol, no va contestar durant el ple a les acusacions dels treballadors de la seva àrea. Després, als passadissos de l’Ajuntament, admeté davant la premsa que “és possible n’hi pugui haver algun cas, no pos en dubte la paraula dels treballadors”. Tot i això, Ferriol assegurà que actualment els serveis socials municipals estan fent un esforç pressupostari “com ningú no havia fet mai”, que els retards en el pagament de les ajudes econòmiques urgents són “puntuals” i que “contínuament” s’estan revisant els procediments per tal de poder agilitar el cobrament per part de les famílies més necessitades. L’oposició assegura que hi ha un informe d’Intervenció municipal que assenyala retards de fins a tres mesos.

No obstant això, les denúncies de l’assemblea de treballadors municipals van més enllà. En el manifest llegit per la representant sindical Coloma Bujosa, asseguraren que la deficient gestió de l’àrea de Benestar Social també ha duit a un augment de les llistes d’espera, que en alguns casos “han arribat a tres mesos”; al retard en el pagament a proveïdors de serveis que, en el cas de les beques de menjador escolar, “fa que alguns centres es neguin a treballar amb nosaltres, i que entitats socials no s’hagin pogut mantenir o hagin desaparegut”.

Enlaire a partir del 2016

Finalment, també denunciaren la manca de cobertura de les baixes del personal i la “incertesa” de molts de treballadors respecte del seu futur i dels projectes en els quals treballen. Aquesta incertesa, els treballadors l’expliquen per la Llei de Reforma del Règim Local, que a partir de l’1 de gener de 2016 preveu el traspàs als governs autonòmics del gruix de les competències en matèria de serveis socials que ara presten els ajuntaments. Els treballadors instaren Cort a manifestar un compromís clar per mantenir les competències, negociar amb la Conselleria de Família i Serveis Socials l’aprovació d’un decret llei per blindar-les, com han fet altres comunitats, i a garantir la continuïtat de la plantilla més enllà del 2015.

En el ple d’ahir, el grup municipal socialista va presentar una proposta en aquest mateix sentit. El PP la va rebutjar. En primer terme, la regidora Ferriol explicà que ja hi ha una mesa constituïda juntament amb la Conselleria i altres administracions per tractar aquesta qüestió, mentre que Irene San Gil, regidora de Funció Pública, posteriorment assegurà que els serveis socials municipals “no es deixaran de prestar per part de l’Ajuntament fins que no es resolguin les competències”.

Aquestes justificacions no van bastar als grups de l’oposició, que des de principis d’enguany denuncien un “col·lapse” a l`àrea de Benestar Social. Virginia Abraham (PSOE) acusà el batle Mateu Isern de “no sortir del guió del PP per al desmantellament dels serveis socials”, mentre que Antoni Noguera (MÉS) criticà un “model assistencialista que no dóna segones oportunitats als necessitats”.

stats