Publicitat
Publicitat

GESTIÓ PÚBLICA

Les retallades als funcionaris ja sumen més de 228 milions d'euros

S'han eliminat 2.891 llocs de feina, se'ls ha reduït la nòmina i els fan treballar més

El Govern ha aplicat des de l'inici de la legislatura retallades als treballadors públics de la Comunitat per valor de 228.835.160 euros. Aquest estalvi als comptes autonòmics prové de l'eliminació de fins a 2.891 llocs de feina, gairebé un 10% i més de la meitat a Sanitat i Educació de la supressió de la paga extraordinària de l'any passat i de distints complements salarials, a més de l'augment de la seva jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals.

Les dades foren aportades ahir per la consellera d'Administracions Públiques, Núria Riera, per fer balanç dels dos anys d'aplicació de mesures de reordenació i estalvi a l'administració i el sector públic. Riera considerà que, a més, s'han posat en marxa altres mesures que han permès actuar amb més "austeritat, modernització i racionalització" en la gestió de la funció pública.

Eliminació de l'extra de 2012

Del descompte en nòmines de treballadors, una bona part prové de l'elimininació de la paga extra de 2012, però també de la suspensió o reducció de complements per baixes mèdiques, acció social, productivitat i hores extra. Així mateix, el Govern compta l'estalvi a partir de no haver cobert els acomiadaments d'interins i personal laboral, de l'impediment d'allargar la vida laboral més enllà dels 65 anys o de les excedències amb reserva de plaça.

En total, això suma 118.835.160 euros des de juliol de 2011 fins al mateix mes d'enguany. S'hi afegeix, segons un càlcul sense detallar de la Conselleria d'Administracions Públiques, que el Govern s'ha estalviat 100 milions d'euros més en altres mesures, carregats en qualsevol cas també sobre els funcionaris perquè són fruit, principalment, d'haver augmentat la jornada fins a les 37,5 hores setmanals.

El juliol d'enguany a Balears hi havia 30.364 treballadors públics, 2.891 manco que al principi de la legislatura. La reducció s'ha fet principalment a Sanitat (-1.157) i Educació (-653), i també a les empreses públiques (-615) i els serveis generals de l'administració (-426). Es tracta de treballadors interins i personal laboral que no han estat renovats o de jubilacions que no han estat cobertes.

Els funcionaris que continuen al lloc de feina han vist reduïda de manera important la nòmina, sense comptar la retallada del 5% que ja els va aplicar fa tres anys el govern central anterior. L'eliminació de la paga extra de 2012 els va suposar una pèrdua total de 43,1 milions d'euros, sense comptar els treballadors de les empreses públiques, on l'estalvi global és de 20,9 milions.

Flexibilització i teletreball

L'eliminació d'aquesta paga a l'administració té la cobertura dels decrets aprovats pel govern central, i en principi es tractava d'un ajornament del pagament. La consellera Núria Riera, en la línia d'allò avançat pel ministre Montoro, aventurà ahir que els treballadors podrien veure com se'ls acaba abonant aquesta quantitat "compensant-ho amb distints complements a un fons per a un pla de pensions".

Riera va voler remarcar que el seu departament també ha pres mesures per reestructurar l'administració i modernitzar-la, i per dotar d'un bon marc legal la funció pública, sense que això hagi tingut cost per als funcionaris i en algun cas se n'hagin millorat les condicions laborals. Així, destacà els nous mecanismes de redistribució del personal o la flexibilització de les condicions per al compliment de la jornada laboral.

Especialment satisfeta es mostrà per la possibilitat del teletreball. De moment, s'hi han presentat 35 sol·licituds des del mes de juliol passat, que han permès que fins a 22 funcionaris ja estiguin treballant a distància, 17 dels quals són dones i 5 homes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF