MEDI AMBIENT

El nou pla de residus inclourà el tancament de dos forns de Son Reus

El procés participatiu per establir les prioritats registra més de 350 aportacions. Destaquen l'eliminació de les bosses de plàstic i la implantació de la recollida de matèria orgànica

El nou Pla director sectorial de residus inclourà el tancament de dos forns de la incineradora, encara que no hi ha data. L'eliminació de les  bosses de plàstic en els comerços i la implantació de la recollida selectiva de matèria orgànica a tot Mallorca són altres mesures que s'hi inclouen.

La consellera de Medi Ambient del Consell de Mallorca, Sandra Espeja, i el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, han donat a conèixer aquest dilluns el resultat del procés participatiu per elaborar el nou pla director de residus no perillosos.

Espeja ha avançat que, com a resultat de les jornades i ponències fetes a diferents municipis, en les quals han participat més de 350 persones, s'ha acordat la necessitat d'implantar la recollida de la fracció orgànica, que suposa el 40% del total de la bossa de fems domèstica.

Aquesta és una de les passes prèvies per poder dur a terme el tancament de l'antiga incineradora, segons ha confirmat la titular de Medi Ambient. "Per aconseguir incinerar menys, s'ha d'aconseguir que se separi més", ha afegit Espeja.

Sobre la incineració de residus, la consellera també ha reiterat que el Consell de Mallorca no preveu fer-se càrrec dels fems d'Eivissa i Menorca, encara que, en cas de necessitat, hi hauria "ponts" per ajudar.

Una altra de les conclusions del procés participatiu és que s'ha d'eradicar la utilització de les bosses de plàstic, una petició que ha obtingut consens i, a més a més, està marcada per una directiva europea.

Per la seva banda, Jesús Jurado ha incidit que l'objectiu d'aquest procés participatiu és canviar les polítiques. També ha anunciat que l'any vinent finalitzarà el pla estratègic de participació que ha de servir perquè els ajuntaments impulsin els seus propis processos.

Els terminis

Les previsions del Consell són que el primer esborrany del Pla director sectorial de residus no perillosos de Mallorca, redactat per una empresa especialitzada, estigui llest durant el primer trimestre del 2017.

A part d'augmentar la recollida selectiva, una altra conclusió de les jornades participatives és la creació d'un registre de dades de reutilització per poder saber les xifres reals.

Sobre aquesta qüestió, les deixalleries i els punts i parcs verds són el lloc idoni per fer aquest registre.

En relació a l'abocament i abandonament de residus, i més en concret amb els d'obra, Espeja ha comentat que "continua sense haver-hi una línia clara d'actuació".

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF