Les set reserves marines, sota control de nou després de quatre anys de deixadesa

El Govern invertirà més de 500.000 euros a censar les espècies marines vulnerables

La Conselleria de Medi Ambient reprendrà el seguiment de les set reserves marines de les Balears gràcies a una inversió de 577.405 euros, entre enguany i el 2020, que servirà per censar el nombre de peixos que hi ha, unes tasques que no es realitzaven des de 2011. El conseller, Vicenç Vidal, no espera trobar-hi cap sorpresa negativa. “No tenim cap indicador que ens faci pensar que tenim cap espècie amenaçada dins les reserves”, ha assegurat, “tot i que el personal de vigilància es va reduir un 50%”. En aquest sentit, ha anunciat que enguany s'incorporarà un nou vigilant a aquestes tasques i ha assegurat que un dels objectius de la legislatura és restituir les altres quatre places eliminades durant el Govern anterior.

El seguiment l’executarà l’empresa pública Tragsatec mitjançant el mètode no destructiu dels censos visuals en immersió. La tasca, segons ha explicat la Conselleria, se centrarà en els peixos més importants: llobarros, déntols, morrudes, orades, diversos tipus de corballs, tords, morenes, sargs, anfossos, congres, cànteres, mòlleres roqueres, círvies o escórpores fosques, entre d’altres.
L'estudi es farà a partir de la comparació dels censos a tres zones: una de reserva integral, on no està permès cap tipus de pesca; una zona on només es permet la pesca submarina, i una tercera on es permet pesca de tot tipus. “Aquestes comparacions”, ha dit Vidal, “ens permeten veure quina densitat de peix hi ha, quines mides tenen i quines espècies es troben”.

Actualment, les reserves marines de les Balears ocupen una superfície de 61.000 hectàrees i, en breu, se n'hi incorporarà una de nova: la del freu de l'illa de la Dragonera. Vidal ha afirmat que les darreres xifres recollides a la reserva del Toro-Illes Malgrats, escenari de la roda de premsa”, eren “espectaculars”. En aquest sentit, ha indicat que “en set anys, la reserva va aconseguir multiplicar la població” de peixos i s'ha mostrat confiat que els resultats de l'estudi confirmaran el bon estat de les espècies marines i la utilitat d'aquests espais protegits.

La previsió és que cada any, dels quatre que ocupa el projecte, s'estudiïn tres reserves diferents. Es Freus, Toro-Malgrats-la Dragonera i Llevant seran les primeres a ser revisades, enguany. Amb vista a 2017, les elegides són Palma, Menorca i Migjorn.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF