Balears 15/05/2017

Les reserves hídriques minven, però encara viuen del temporal de gener

Un mes d'abril menys plujós del que és habitual deixa els aqüífers al 71%, 19 punts per sobre del mateix mes del 2016

Ara Balears
2 min
El passat mes de gener, el Gorg Blau va arribar al límit de la seva capacitat.

PalmaLes reserves hídriques de les Illes han caigut un 4% durant el mes d'abril i se situen en el 71% de mitjana, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat. Aquest “lleu descens” s'atribueix a l'escassedat de pluges durant un mes que, com diu el refrany, sol ser plujós. Tot i aquesta absència d'aiguats destacables, la situació dels aqüífers a l'Arxipèlag continua sent estable gràcies als registres acumulats durant els temporals de desembre i gener. En aquest sentit, la Conselleria destaca que les reserves d'aigua es troben 19 punts per sobre de les del mateix mes de l'any passat.

Des de Medi Ambient constaten l'inici d'una tendència a la baixa en els recursos durant els propers mesos. De moment, però, totes les unitats de demanda es mantenen en situació de normalitat o estabilitat, tot i que hi ha lleus descensos respecte del mes de març, a excepció de les unitats de demanda del llevant de Mallorca i d’Eivissa, que han registrat lleus ascensos poc significatius.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia indiquen que el mes d’abril ha estat sec o molt sec a totes les illes, ja que ha plogut menys del que és habitual el mes d’abril: un 43% manco a Menorca, un 75% manco a Mallorca i un 80% manco a Eivissa.

Per illes, la caiguda més pronunciada ha estat a Mallorca, que ha passat del 75 al 71%, mentre que Menorca i Eivissa només han perdut un punt percentual: s’han situat en el 69 i en el 81% respectivament.

La Conselleria alerta que “aquestes dades indiquen que, a llarg termini, no es pot baixar la guàrdia i que en cas que no hi hagi noves precipitacions es podria entrar en situació de prealerta durant els mesos vinents”.

stats