Balears 13/07/2017

Les reserves hídriques cauen un 4% però encara es troben en paràmetres de normalitat

El Govern preveu tornar, properament, a la prealerta de sequera en diverses unitats de demanda

Jaume Vinyas
2 min
El torrent de Sa Riera, a Palma, el desembre de l'any passat.

PalmaEls temporals de desembre i gener continuen proporcionant un coixí de tranquil·litat per a les reserves hídriques, que, així i tot, ja comencen a mostrar símptomes d'esgotament, dins els límits de la normalitat. El total de l'aigua acumulada a les Illes ha caigut quatre punts durant el mes de juny i s'ha situat en el 63%, segons les dades facilitades aquest dijous per la Conselleria de Medi Ambient.

La baixada més destacable es registrà a Eivissa, on les reserves van passar el mes passat del 73% al 67%. Mallorca ha perdut quatre punts percentuals i queda al 62%, mentre que Menorca és la que en perd manco, només un punt percentual, i queda al 62%.

Índex de sequera el mes de juny a les illes

Tot i això, la comparació de les dades interanuals dibuixa un panorama a la inversa: Menorca disposa d'un 4% manco d'aigua que fa un any, mentre que Eivissa (+36%) i Mallorca (+16%) presenten un balanç positiu. Aquestes dades s'expliquen pel fet que el temporal va afectar sobretot aquestes dues illes. Menorca, de fet, és l'única illa que registra menys precipitacions (-9%) respecte de l'any passat.

Amb tot, el coixí es va esgotant. La Conselleria constata que des d'abril el nivell dels recursos hídrics s'ha reduït un 14% a Eivissa i un 9% a Mallorca. Amb vista als mesos vinents, l'Executiu preveu que la tendència sigui "un descens generalitzat que provoqui una entrada en prealerta a gran part de les unitats de demanda".

En aquest sentit, es destaca que a Mallorca cinc de les vuit unitats de demanda han baixat. La unitat del nord de Mallorca –que inclou Alcúdia i Pollença– continua en prealerta, estat en el qual va entrar el mes de maig, i la resta, malgrat les previsions pessimistes, continuen en situació de normalitat. Amb tot, la Unitat de demanada de la Tramuntana ja frega el límit de la prealerta de sequera, mentre que la de Palma s'hi va acostant de manera decidida.

Evolució de l'índex de sequera a la unitat de demanda de Tramuntana
Evolució de l'índex de sequera a la unitat de demanda a Palma
stats