Balears 26/09/2017

El català serà un requisit, finalment, per als treballadors del Servei de Salut

L'esborrany de decret, presentat aquest mateix dimarts, dona dos anys per acreditar el nivell corresponent als professionals que obtinguin una plaça que no s'hagi pogut atorgar a un professional que pugui acreditar el nivell que marca la llei

Ara Balears
2 min
La consellera de salut, Patrícia Gómez, en imatge d'arxiu.

PalmaEl català serà, finalment, un requisit al Servei de Salut, tot i que s'atorgarà una moratòria de dos anys per a aquells professionals que ocupin places que no s'hagin pogut cobrir amb personal que pugui acreditar el nivell requisit de català. Les conselleries de Salut i de Cultura han arribat a un acord que tanca una de les darreres crisis de la legislatura i que s'ha plasmat en l'esborrany de decret que desplega la Llei 4/2016 de mesures de capacitació lingüística per a la recuperació de l'ús del català en l'àmbit de la funció pública.

Aquest dimarts, s’ha presentat l’esborrany de decret a la Comissió Tècnica de la Mesa Sectorial de Sanitat i divendres es presentarà a la Mesa Sectorial perquè l’aprovi. Posteriorment, s’enviarà per la via d’urgència al Consell Consultiu, passa prèvia perquè, finalment, el pugui aprovar el Consell de Govern els mesos vinents.

El Servei de Salut i la Direcció General de Política Lingüística han acordat que en les convocatòries de selecció de categories sanitàries en què hi hagi mancança o insuficiència de professionals, les persones que no hagin pogut acreditar el nivell de català exigit seran admeses en la convocatòria sempre que el nombre de les places oferides sigui superior al nombre de participants. En aquests casos, aquestes persones disposaran d’un termini de dos anys per acreditar-lo des del moment en què prenguin possessió de la plaça. En qualsevol cas, aquesta situació afectarà únicament categories assistencials que siguin deficitàries i que prèviament s’hagi reconegut així per mitjà d’un informe justificatiu del Servei de Salut.

El Govern ha destacat, en un comunicat, la creació recent del Servei de Planificació Lingüística, un organisme que (entre altres funcions) fomentarà la formació i l’aprenentatge de la llengua catalana entre els professionals de la sanitat, promourà un procés de normalització lingüística als centres sanitaris i estudiarà les demandes dels usuaris del Servei de Salut en matèria lingüística. Aquest servei actuarà en coordinació amb la Direcció General de Política Lingüística.

MÉS per Menorca, "satisfets"

MÉS per Menorca, una de les formacions que més ha pressionat per aconseguir que el català sigui un requisit en el Servei de Salut, ha valorat "positivament" la proposta de decret que han acordat les conselleries.

En un comunicat, el diputat Nel Martí s’ha mostrat “satisfet” en conèixer la notícia, ja que l’esborrany “recupera com a element argumental el requisit de català”, que era un principi bàsic dels Acords pel Canvi i el criteri defensat per MÉS per Menorca.

Martí ha apuntat que, “malgrat que s’incorporarà una certa flexibilitat” (ja que es donarà un temps de marge perquè, en algunes circumstàncies, els professionals puguin aprendre la llengua), “no es perdrà de vista l’element rector de la política lingüística”, és a dir, que “el català ha de ser la llengua bàsica de relació entre l’usuari i el professional”.

stats