Balears 03/10/2017

La repressió policial a Catalunya, protagonista del ple del Parlament

MÉS i Gent per Formentera reparteixen flors entre els diputats: "Millors que les porres"

Carmen Buades
2 min
Les flors blanques han estat presents durant tot el ple a les bancades.

PalmaL'actuació policial de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil aquests dies a Catalunya, on, només diumenge, es varen registrar més de 800 persones ferides, ha marcat el debat d'aquest dimarts al Parlament. Amb la consigna "millor flors que porres", els diputats de Gent per Formentera i de MÉS per Mallorca i Menorca han entrat a la sala del ple repartint flors blanques entre els escons per protestar contra la repressió policial, però els retrets entre grups parlamentaris pel posicionament dels seus partits davant el procés sobiranista han estat una constant de la sessió parlamentària.

El referèndum i la violència policial han aparegut a diverses de les preguntes de control al Govern, en què els membres de l'Executiu han acusat el PP de no denunciar la "vergonya" de la repressió policial, mentre que la portaveu del PP, Marga Prohens, ha criticat un "Govern sectari" que és "a una passa" d'expulsar policies dels hotels (en referència a les decisions d'hotelers catalans d'expulsar els guàrdies civils que després de l'1-O varen agredir, de paisà, persones pel carrer).

Per part seva, Alberto Jarabo, diputat de Podem, ha celebrat que el diputat popular Antoni Camps agafàs una de les flors perquè és millor que tingui les "mans ocupades" amb ella que amb res "que ens pugui fer mal".

La diputada Margalida Capellà (MÉS) entrega una flor a Marga Prohens (PP).

El debat parlamentari havia d'incloure una Proposició No de Llei per defensar l'Estat de dret a Catalunya presentada per Ciutadans, però finalment va ser retirada. Tot i així, el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha condemnat el "govern il·legal" de la Generalitat i ha demanat al govern central que apliqui l'article 155 i suspengui l'autonomia de Catalunya per després convocar unes noves eleccions. "L'Estat està paralitzat", ha dit "i Puigdemont està inhabilitat per negociar" amb l'Estat.

Tant el portaveu del PSIB, Andreu Alcover, com el de MÉS per Menorca, Nel Martí, i la de Podem, Laura Camargo, han donat suport a la ciutadania de Catalunya i han recordat que "s'han travessat línies vermelles" amb l'actuació policial. També han criticat l'actuació del govern de Mariano Rajoy. Camargo ha instat el partit socialista a no continuar fent costat a "l'estratègia piròmana de Rajoy" perquè, ara mateix, "està actuant com un partit més del règim".

Martí ha criticat els grups parlamentaris que s'oposen al referèndum i els ha assenyalat per haver-se manifestat a les comissions parlamentàries a favor d'una consulta al poble sahrauí, però en contra de la catalana.

stats