Balears 29/09/2017

La reforma de la llei turística ha implicat una reducció del 22% de l'oferta d'Airbnb a les Balears

Terraferida, Dins Airbnb i Ciutat per a qui l'Habita fan públiques noves dades de la coneguda plataforma i certifiquen l'existència d'una oferta il·legal "enorme"

Anna Schnabel Font
3 min
La reforma de la llei turística La llei ha fet que les ofertes d’Airbnb a la xarxa es reduexin un 24,5% a Mallorca, i un 19% a Eivissa i Menorca. On més important és la retirada d’ofertes és a Palma, on la reducció arriba al 54%, amb una retirada de 6.191 places en pocs dies.

PalmaNomés tres dies després que entràs en vigor la reforma de la llei turística, les places de lloguer vacacional oferides a través d'Airbnb van baixar a les Balears un 22%, tenint en compte que abans de la modificació es publicitaven 161.558 places i el 25 d'agost ja se'n comptabilitzaven 124.796; és a dir, 36.7662 menys. La xifra és encara més significativa per a la capital de l'Arxipèlag, que ha vist reduir els lloguers vacacionals anunciats a través de la plataforma en un 54%. Mentre que abans de la reforma se'n oferien 11.482, després n'eren 5.291, això és, 6.191 menys. Són algunes de les noves xifres que han fet públiques dos col·lectius que treballen per posar límits a la massificació turística: Terraferida i Ciutat per a qui l'Habita, utilitzant dades proporcionades per la plataforma Dins Airbnb.

També és ben cridaner el cas de Sant Josep de Sa Talaia. Airbnb oferia al municipi eivissenc un total de 11.954 places -per 25.000 habitants-, una xifra molt més alta que la de Palma, tenint en compte que la reducció tan sols ha estat del 17,55%. Mentre que a Palma la multinacional retirava més de 6.191 places (54%) per mor de la llei turística, a Sant Josep sols n'eren 2.052. Segons Terraferida, la llei ha fet que les ofertes d'Airbnb a la xarxa es redueixin un 24,5% a Mallorca i un 19% a Eivissa i Menorca.

Dels 10 municipis amb més places a Airbnb, Palma i Calvià, serien els municipis on més se'n han retirat, mentre que a Santanyí, Manacor i els municipis d'Eivissa és on manco se'n ha retirat, comparativament.

Dades que documenten un "creixement espectacular"

Terraferida ja va fer públic que l'any passat la plataforma oferia un total de 78.543 places a Mallorca. No obstant, durant els primers mesos del 2017 les places oferides van pujar fins a les 81.901. Les darreres dades que va obtenir el col·lectiu, que utilitza un programari específic per al recompte d'una gran quantitat de dades i evitar duplicitats, va poder acreditar que s'havia produït un "creixement espectacular". Airbnb va arribar a oferir 161.558 places aquest estiu a les nostres Illes: 109.196 a Mallorca, 37.006 a les Pitiüses i 15.266 a Menorca. Terraferida considera que dins el 2017 l'oferta d'Airbnb ha continuat augmentant a les illes i afirma que Eivissa, Palma, Pollença i Alcúdia concentren el gruix de l'oferta del lloguer turístic.

Aquestes entitats demanen a la Conselleria de Turisme que incrementi els serveis d'inspecció i la sanció de l'oferta turística il·legal, de manera que l'oferta retirada dels webs de comercialització de lloguer turístic sigui clausurada físicament i no sols virtualment. A més, tot i existir encara milers d'ofertes il·legals a la xarxa, Turisme no ha proporcionat informació sobre les sancions que ha imposat, ni si ho ha fet, afirmen. "La clausura de les places il·legals, de tot tipus d'oferta turística, és clau perquè es redueixi la pressió humana sobre el territori i els recursos i que augmenti l'oferta del lloguer residencial, dos dels problemes més greus que pateix la població a les Illes Balears", conclouen.

Els "primers fruits" de la reforma de la llei

"Són alguns dels primers fruits de la llei, que valoram positivament", hi diu Terraferida en un comunicat. Segons el punt de vista dels col·lectius que han publicat les dades, les xifres indiquen, sobretot, que l'entrada en vigor de la reforma de la llei turística ha provocat una retirada significativa d'anuncis als municipis amb més oferta il·legal, ja que preveu sancions elevades pels portals que comercialitzen lloguer turístic sense llicència. Una opinió que no és compartida pel Foro Vacacional, que denuncià fa poc més d'una setmana la "política del terror" que ha generat l'entrada en vigor de la regulació del lloguer vacacional.

Amb tot, segons les dades que va fer públiques aquesta plataforma, que rep el suport d'Airbnb i Booking, la comercialització del lloguer vacacional s'ha reduït més del que Dins Airbnb ha comptabilitzat: no és d'un 22 sinó d'un 30%. Pel president de Foro Vacacional, Juan Estarellas, aquesta baixada suposa que l'any que ve les Balears deixaran d'ingressar 526.920.810 euros per les noves restriccions. "La llei ha arribat en el moment idoni per arruïnar un sector que demanava una regulació i no una prohibició”, va concloure Estarellas.

stats