Balears 08/11/2017

La meitat dels nous recursos de què disposarà el Consell de Mallorca el 2018 es destinaran a serveis socials

El pressupost de la institució insular creix un 12,6% i es converteix en el més alt de la història

Carmen Buades
2 min
La directora insular d'Hisenda, Cristina Ballester, i el conseller insular Cosme Bonet.

PalmaEl 54% dels 50,6 milions d'euros més de què disposarà el Consell de Mallorca durant l'any que ve es destinaran a polítiques socials. Així, l'aportació a l'IMAS arribarà als 189,1 milions d'euros i el pressupost de la institució insular als 453,2 milions, amb la qual cosa es convertiran en els comptes més alts de la història del Consell, amb un creixement respecte del 2017 del 12,6%.

El conseller insular d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, ha presentat aquest dimecres els pressupostos de l'any que ve qualificant-los amb quatre adjectius, "sanejats, municipalistes, prudents i socials", i ha defensat que el 72% dels ingressos que rebrà la institució insular arriben per transferències corrents, cosa que "dona autonomia i capacitat al Consell per decidir les seves pròpies prioritats".

Una part de l'increment de pressupost s'explica per l'augment del 18% de la dotació que destina el Govern als consells, a més del traspàs de competències en matèria de dependència, que es farà efectiu a partir del gener del 2018. D'altra banda, la quantitat que des de la institució insular es transferirà als ajuntaments creixerà fins a arribar als 33,5 milions d'euros i és per això que Bonet els ha defensat com a "municipalistes".

Pel que fa al deute, Bonet ha reivindicat que el 2018 serà d'un 7,3%, superior al d'enguany però molt inferior al del 2015 (del 62,9%). Aquest increment respon, segons el conseller insular, a un principi de "prudència", a la previsió d'haver de fer front a gairebé 10 milions d'euros en sentències desfavorables i al fet de voler evitar que això "impedeixi la capacitat d'inversió i de fer política".

Si es miren les partides per programes, es veu que el de normalització lingüística creix en 751.000 euros i tindrà un pressupost un 73,7% superior al d'enguany, mentre que l'aportació al Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació augmenta un 60% fins a arribar a l'1,2 milions d'euros. No obstant això, el programa que més creix és el del gabinet de comunicació, que gairebé es dobla (s'incrementa un 173,3%) i passa de tenir assignats 458.000 euros a 1,25 milions.

Per departaments

Benestar i Drets Socials és el departament que més milions guanya amb els pressupostos del 2018, ja que passarà de 156,6 milions d'euros a 189,5. No obstant això, percentualment és Cultura, Patrimoni i Esports qui creixerà més, un 35% (tindrà 34,1 milions d'euros, gairebé 8 més que enguany). Un altre increment pronunciat serà el de Territori i Infraestructures, que creix un 25% i arriba als 110,7 milions d'euros.

stats