SANTA MARGALIDA
Balears 21/08/2013

La recuperació de les dunes, en mans dels veïns

Els residents de Son Serra instal·laran els tancaments a les dues platges que estan dins el nucli urbà

Margalida Bonnín
2 min
PÈRDUA D'ARENA
 El pas continuat de gent damunt les dunes, els temporals i l'extracció de posidònia posen en perill aquest entorn.

Santa Margalida.La protecció del sistema dunar de Son Serra de Marina serà una tasca duta a terme pels veïns del nucli en col·laboració amb l'Ajuntament de Santa Margalida, que uniran forces per regenerar les dues platges que es troben en el nucli urbà. La intenció d'aquest projecte conjunt és que els veïns s'impliquin en la gestió del patrimoni natural i que, en conseqüència, n'esdevinguin els protectors més directes.

Per consensuar les intervencions que es duran a terme tant a la platja gran com a la petita, el Consistori organitzà ahir una reunió amb els veïns en què es decidí la manera com es farà el tancament de la zona dunar i quins accessos s'hi deixaran. Tal com explicà el regidor de Medi Ambient i delegat de Son Serra, Martí Fornés, l'objectiu és "decidir entre tots" com es gestionarà el patrimoni mediambiental.

Actuacions

Segons es va decidir, finalment es deixaran dos accessos a la platja petita (el ja existent i un altre on acaben les roques, a la part del mollet) i dos més a la platja gran, on també es deixarà un pas per al camió que hi fa les feines de neteja. Pel que fa a la protecció efectiva de les dunes, s'enrevoltaran amb un sistema de pals i cordes per evitar l'accés per damunt els matolls. A aquesta corda, que tancarà tant la part de la platja com la part que dóna al carrer, s'hi afegirà una senzilla senyalització per advertir el visitant de la prohibició de trepitjar el territori protegit. Ara bé, tal com va indicar Fornés als veïns, "el millor cartell sou vosaltres", ja que la intenció és que els implicats es converteixin també en vigilants efectius del civisme dels banyistes.

Tal com afirmà l'edil, aquesta feina es durà a terme també en col·laboració amb la Demarcació de Costes, que hi aportarà el material necessari: pals, cordes, fustes per a les passarel·les i canyís per tapar alguns trams en què l'arena cau al carrer.

Dunes molt freqüentades

Tot i que Son Serra encara no és víctima de la massificació turística, sí que les seves platges reben de cada any més visitants. És per això que la zona dunar no protegida és molt freqüentada. De fet, s'hi poden visualitzar caminois d'arena creats pel pas continuat de persones.

Aquest, però, no és l'únic factor que en provoca la degradació. El fet d'estar orientada al nord, en una badia oberta com és la d'Alcúdia, fa que les envestides dels temporals siguin molt fortes. Això, sumat a l'extracció de posidònia que s'hi duu a terme mitjançant paleres, provoca que la quantitat d'arena que es perd sigui molt gran. Per tant, digué Fornés, el perill que d'aquí a desenes d'anys la platja desaparegui és real.

La implicació dels residents no acaba en l'aportació de mà d'obra. Des de fa setmanes es duu a terme una recollida de firmes a favor de la regeneració dunar que s'entregarà al Govern. El policia local és l'encarregat de juntar-les totes.

stats