Publicitat
Publicitat

Els reis reben prop de 400 representants de la societat balear

El palau de l'Almudaina ha estat l'escenari d'una recepció amb què Felip VI i la reina Letícia pretenen obrir-se als illencs

Felip VI i la reina Letícia han volgut aquest dimecres reafirmar la seva voluntat d'obertura i acostament a la població balear en ampliar a prop de 400 el nombre de convidats a la seva recepció al palau de l'Almudaina, que ha reunit representants de tots els àmbits de la vida de l'arxipèlag.

Acompanyats de la reina Sofia, Felip i Letícia han tingut ocasió de rebre allí més associacions de caràcter social, organitzacions no governamentals, fundacions, professionals de la cultura i representants del sector primari de l'economia balear, així com les set màximes autoritats polítiques de l'arxipèlag, amb independència del seu color polític.

Havien anunciat ja que declinaven la invitació tant els representants polítics de Podem com els de MÉS, però a la recepció hi han acudit els presidents dels Consells de Mallorca, Miquel Ensenyat, i de Menorca, Maite Salord, pertanyents tots dos a la formació ecosobiranista, i també la presidenta del Parlament autonòmic, Xelo Huertas, militant del partit de Pablo Iglesias.

Els prop de 390 convidats superen en un 35 per cent el nombre de convocats l'estiu passat, en una mostra de la progressiva obertura cap a la societat de l'arxipèlag que els reis volen consolidar i que ja van fer visible fa un any, quan van substituir per aquesta recepció el sopar anual que oferien el rei Joan Carles i Sofia a les autoritats de les Balears.

Igual que el 2014, al costat de les tradicionals autoritats polítiques, judicials, policials i militars, Felip i Letícia han obert les portes de l'Almudaina a empresaris, sindicalistes, joves valors, esportistes, col·lectius socials i convidats del món acadèmic, científic i de la comunicació, així com a representants de les diferents confessions religioses.

Abans d'entrar al palau per donar la benvinguda als seus convidats, Felip VI, la reina Letícia i Sofia s'han acostat a les prop de 500 persones que els aplaudien i victorejaven davant la catedral, darrere de les tanques de seguretat, per donar la mà a algunes d'elles, no gaire lluny d'on una vintena de manifestants republicans corejaven consignes antimonàrquiques.

A l'interior, els reis i Sofia han saludat cadascun dels assistents al pati d'Honor i, ja a la recepció, han pogut conversar amb ells drets, en petits grups, com va passar l'any passat, gràcies a un protocol que afavoreix la comunicació amb tots els convidats, a diferència del dels tradicionals sopars.

Al costat dels obertament republicans Huertas, Ensenyat i Salord i la presidenta balear, Francina Armengol, que fa poc més d'un any va reclamar a l'Eexecutiva federal del PSOE un referèndum sobre la continuïtat de la monarquia, han acudit a l'Almudaina el batle de Palma, el socialista José Hila, i els presidents dels consells d'Eivissa, Vicent Torres (PSIB-PSOE), i Formentera, Jaume Ferrer (GxF).

La delegada del Govern a la Comunitat, Teresa Palmer, completava el grup de les principals autoritats polítiques en aquesta recepció, a la qual, com és habitual, hi han assistit responsables militars, policials i de protecció civil de l'arxipèlag, entre ells el comandant general de Balears, Fernando Aznar.

En representació del món judicial, han saludat els reis el president del Tribunal Superior de Justícia balear, Antonio Terrassa, i el fiscal superior de les Balears, Bartolomé Barceló, mentre que, respecte als grups polítics de l'Ajuntament de Palma i el Parlament autonòmic, hi han assistit portaveus del PSIB, el PP i Ciutadans.

En l'àmbit econòmic, Felip i Letícia han pres de nou contacte amb representants de patronals i sindicats, dels principals grups turístics balears, de les organitzacions de joves empresaris i agricultors i de fabricants de productes alimentaris amb denominació d'origen.

Els reis desitgen mostrar el seu suport als productors del sector agroalimentari balear i als divulgadors de la gastronomia d'aquestes illes, objectiu amb el qual s'ha encarregat el càtering de la recepció al jove restaurador mallorquí Andreu Genestra, un xef internacionalment reconegut que afavoreix el treball de joves reinserits i promou els productes locals.

Genestra, el restaurant a Capdepera del qual ha estat distingit amb una estrella Michelin, ofereix cuina mallorquina tradicional renovada amb influències exteriors i elabora els seus plats amb matèries primeres procedents del seu entorn proper, algunes fins i tot del seu propi hort.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF