Salut
Balears 05/06/2017

Realitat virtual per reduir l’ansietat dels infants amb càncer

El projecte, impulsat per les infermeres de la Unitat d’Hospitalització 1D de Son Espases, ha estat recentment premiat

Anna Vidal
2 min
Una infermera atén un infant amb les ulleres de realitat virtual posades / SON ESPASES

PalmaLes infermeres de la Unitat d’Hospitalització 1D de Son Espases han rebut recentment el premi a la millor comunicació oral al XVI Congrés de la Societat Espanyola d’Infermeria Oncològica per un projecte sobre l’ús d’ulleres de realitat virtual per reduir l’ansietat dels pacients oncològics pediàtrics. D'aquesta manera els infants poden veure vídeos per distreure’s mentre els apliquen alguna tècnica invasiva.

Aquest projecte, que es va posar en marxa el mes de gener passat, va sorgir arran d’unes jornades a l’hospital en què un infermer va donar a conèixer una iniciativa en què s’utilitza la realitat virtual perquè els residents o alumnes d’infermeria es familiaritzin amb el quiròfan. "A partir d’aquí vàrem començar a mirar bibliografia, vàrem descobrir estudis en què s’utilitzava la realitat virtual com a anestèsia i vàrem pensar que ho podíem fer servir quan punxam o feim cures als infants", explica Mamen Corral, supervisora d’infermeria de la Unitat d’Hospitalització 1D. "Era una manera de facilitar-nos la feina a nosaltres i que per als infants no fos tan traumàtica aquesta tècnica invasiva", hi afegeix.

De moment, tenen dues ulleres i dos dispositius mòbils que únicament tenen aplicacions de realitat virtual i alguns vídeos. La idea va ser molt ben rebuda des del primer dia tant pels infants com pels pares, destaca Corral, qui es mostra satisfeta de veure que "quan els estàs fent mal estan rient i contents amb els dibuixos que estan veient". "Funciona sobretot amb majors de sis anys, els més petits volen veure els seus pares", precisa.

El projecte, finançat per l’associació Yes, with cancer, gràcies a un donatiu del col·legi Borja Moll, també preveu la recollida de dades sobre freqüència cardíaca, saturació d’oxigen, dolor i ansietat. Tot i que el projecte se centra en infants amb càncer, també deixen les ulleres als infants de cirurgia o traumatologia que han de ser punxats, puntualitza Corral.

Segons la supervisora d’infermeria, l’hospital de Son Espases és l’únic de l’Estat, de moment, on es fan servir ulleres de realitat virtual amb aquest objectiu. "Sabem que a l’hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona les fan servir per dur els infants al quiròfan", destaca Corral, qui confia que més hospitals s’animin a posar en marxa iniciatives similars.

stats