Balears 16/06/2013

El rastre de l'esplendor a la Part Forana

La febre per les grans obres i edificis públics no va passar de llarg a molts pobles

Joan Sitges
3 min
El rastre de l'esplendor a la Part Forana

Manacor1. Can Bauçà

L'edifici municipal fora d'ordenació sense estrenar

Es tracta d'un edifici de vuit pisos construït fora de l'ordenació urbanística. Fa deu anys, l'Ajuntament el comprà per 900.000 euros amb la intenció d'ampliar les dependències municipals, però el 2011 s'hi varen detectar deficiències i es va haver d'apuntalar. S'hi varen invertir prop de 610.000 euros i, tot i que l'edifici s'oferí al Ministeri de Justícia perquè hi traslladàs les oficines judicials, Can Bauçà continua tancat i sense ús.

2. Centre d'interpretació de Cabrera

El llegat de Jaume Matas com a ministre de Medi Ambient

El centre de la Colònia de Sant Jordi costà 21 milions d'euros, es destinaren 14.800.000 euros a la costrucció de l'edifici i més de sis milions a anaren a parar als aquaris i a la musealització. S'inaugurà el juliol del 2008 i el 2009 l'Estat en transferí la gestió al Govern balear, que n'havia d'assumir totes les despeses. Fa mig any, el centre es tancà al públic i s'intentà, sense èxit, que empreses privades s'interessassin per gestionar-lo. El principal obstacle que es trobaren els empresaris per fer-lo rendible és que es gastaven 700.000 euros anuals només en despeses de manteniment de l'edifici i dels 17 aquaris. Però el mes passat el centre tornà a obrir les portes gràcies a l'acord a què arribaren el Govern i l'empresa Tragsa, dependent de l'Estat. És així que una empresa pública haurà d'intentar rendibilitzar un centre que generava despeses inassumibles.

3. EcoMuseu

El centre d'interpretació del paisatge del Pla a Montuïri

El centre fou impulsat fa nou anys durant el Govern Matas. El projecte disposava d'un pressupost inicial d'1,6 milions d'euros. Avui el projecte ha quedat en una estructura de formigó visible des de lluny al vessant est del poble. Malgrat tot, l'Ajuntament ha intentat treure profit de l'edifici inacabat i utilitzà els 463.000 euros aportats pel pla E per acabar la plaça que corona l'estructura. Actualment, "s'inverteixen uns 60.000 euros en les obres per enllestir la zona de recepció i de bar, i també s'està adequant la sala polivalent, que podrà acollir conferències, concerts o exposicions", explica el batle, Jaume Bauçà. Amb tot, encara falten per acabar els accessos al complex des de l'avinguda del Dau i les tres enormes sales d'exposició.

4. Piscina de Capdepera

Una piscina que només es pot emprar quan fa bon temps

La polèmica ha perseguit des dels inicis la construcció de la piscina. El 2002, amb el PP al Govern i a l'Ajuntament, naixia el projecte amb un pressupost de 2.444.000 euros, però el 2003 l'obra s'aturà un temps. El 2007 la piscina s'estrenà, però just un any després l'empresa concessionària que se'n feia càrrec rescindí el contracte. Des de llavors, la piscina només s'utilitza durant l'estiu, "quan no necessitam el sistema de calefacció que, tot i les millores en eficiència energètica que s'han fet, és molt car i fa que la piscina sigui econòmicament insostenible durant l'hivern", explica la regidora d'Esports de l'Ajuntament gabellí, Carme Riera.

5. L'antic quarter dels sementals de Manacor

L'exemple de la mala planificació de les infraestructures

L'obra, que havia de costar 3.558.000 euros, començà durant la darrera legislatura de Jaume Matas fruit d'un conveni entre el Govern, el Consell i l'Ajuntament. L'objectiu era construir un edifici que es convertiria en les dependències de la Conselleria Insular d'Afers Socials i que també constituiria la seu de diverses associacions del municipi.

Amb el Govern presidit per Francesc Antich "se'n canviaren els usos i l'edifici s'havia de convertir també en una escola infantil, però quan les obres ja havien començat ens advertiren que, segons un reial decret, les escoles s'han d'ubicar en edificis independents i des de l'Ajuntament aturàrem les obres per decidir un futur viable per a l'edifici", explica la regidora d'Urbanisme, Catalina Riera. Ara està clar que l'edifici ha d'acollir els Serveis Socials municipals i les oficines de l'IMAS a Manacor. Amb tot, l'empresa constructora manté un litigi amb l'Ajuntament que provoca que es retardi l'estrena de l'immoble, que està pràcticament acabat.

stats