LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ
Balears 15/04/2017

“El rap combatiu es vincula a la desafecció pel sistema”

Joel Cardona, ‘Siker’, explica el seu cas, que té punts en comú amb el de Valtonyc

Anna Schnabel
3 min
Joel Cardona, Siker, és un raper eivissenc de 17 anys que ha estat citat a declarar a l’Audiència Nacional, acusat d’enaltiment del terrorisme amb 12 rapers més.

PalmaEl novembre passat van ser detingudes 13 persones del col·lectiu de “rap combatiu” La Insurgència. Van ser citades a declarar davant l’Audiència Nacional, acusades d’enaltiment del terrorisme, en el marc d’una causa que evoca inevitablement la de Valtonyc, de la qual s’han fet ressò bona part dels mitjans locals i estatals.

L’alt tribunal ha condemnat el raper mallorquí a 3,5 anys de presó i el Ministeri Fiscal demana per als ‘insurgents’ 2 anys i un dia de presó, tal com va confirmar-se la setmana passada.

Joel Cardona, Siker, és un estudiant eivissenc i també un dels rapers acusats d’enaltiment del terrorisme en la causa. No obstant això, per a ell no demanen pena de presó perquè és menor d’edat, tot i que es troba, igual que els seus companys, en espera del judici.

A principis de març, quan va ser citat a declarar davant la Fiscalia de Menors de l’Audiència de Madrid, Cardona anuncià que, com els altres rapers, s’havia negat a parlar perquè considerava que no es tractava sinó d’una persecució del seu pensament per part de l’Estat i d’un atac a la llibertat d’expressió. “Els darrers anys, el rap combatiu, que s’oposa a l’Estat i que tracta temes tabú com ara els presos polítics, el socialisme o l’organització revolucionària, ha guanyat oients”. A conseqüència d’aquest fet, Cardona considera que “la repressió i la censura estan començant també a pujar ràpidament”, perquè creu que “a l’Estat burgès” aquesta situació “se li escapa de les mans”. És per això que pensa que demanen “condemnes altes”, per “fer-nos por i per frenar la gent que podria agafar això com a exemple”.

Versos per canviar el món

Cardona es mostra convençut que la importància creixent del rap combatiu es vincula a la desafecció que ha creat la “crisi del capitalisme que s’ha anat desenvolupant” i que considera que marca el context polític actual: “És lògic que cada vegada més gent pensi d’una manera revolucionària o tingui més iniciativa per pensar d’una manera ‘anticapitalista”. Ja deixà ben clara la seva posició a les portes de l’Audiència, després de negar-se a declarar, cantant a cappella “exagerades són milers de famílies destrossades, desnonades, bombardejades, afamades o afusellades; víctimes d’un sistema que pega potades i potades”.

Amb tot, després de la condemna del raper lleidatà Pablo Hásel, un altre dels músics que han acabat passant per l’Audiència Nacional, són més les persones que l’escolten. “Això va fer que un nombre major de persones començàs a escoltar rap revolucionari”, explica. “Les institucions com l’Audiència Nacional serveixen per perpetuar el sistema capitalista”, mentre “reprimeix les persones que hi van en contra”, afirma. Pel jove raper, l’objectiu dels ‘insurgents’ és plasmar les “realitats indiscutibles que es poden veure passejant per qualsevol barri de qualsevol ciutat” i, al mateix temps, afirma, “intentant transformar la societat i la mentalitat de qui ens escolta”.

Cardona considera que el rap és un “art molt heterogeni” i que es pot utilitzar al servei de qualsevol manera de pensar. “Ja no és només la música que va néixer als barris i guetos dels Estats Units”, sinó que “l’hem d’utilitzar en benefici de la classe obrera, per animar d’altres a prendre la iniciativa”, explica.

L’eivissenc assegura que “no tinc intenció de pactar ni de reconèixer el delicte”, “només som culpable d’estar contra d’un estat que no defensa els interessos de la classe treballadora”, i hi afegeix que “a poc a poc s’organitza la solidaritat”.

stats