CIÈNCIA
Balears 07/12/2016

Els raors també són tímids (i això els ajuda a sobreviure)

Un estudi efectuat per l'Imedea i la Leibniz-Association alemanya constata la presència de trets de personalitat en els peixos

M.r.
1 min
Un raor en el seu hàbitat.

PalmaEls peixos també tenen personalitat. Aquesta és la principal conclusió de l'estudi efectuat per l'Imedea i la Leibniz-Association alemanya, el qual per primera vegada ha demostrat de manera empírica l'existència de trets de personalitat en els peixos amb implicacions ecològiques i evolutives.

L'espècie que es va escollir per realitzar l'estudi fou la del raor ('Xyrichthys novacula'). Gràcies al marcat electrònic i a novedosos models matemàtics, es va poder determinar la presència de dos tipus d'animals: els tímids i els atrevits. Els primers, que es mantenen al costat del seu refugi i recorren poca distància i, els segons, amb àrees de moviment majors i més rapidesa a l'hora de nedar.

En una segona fase del projecte, s'estudiaren quines eren les conseqüències de l'existència d'individus tímids. Els resultats foren evidents: la supervivència d'individus tímids era molt més elevada amb comparació amb els individus atrevits. Així, es pot afirmar que la timidesa ajuda el raor a sobreviure.

Així, els resultats d'aquest estudi contribueixen a reforçar el concepte emergent de "síndrome de la timidesa". Aquest indica que els individus que viuen en poblacions explotades per la caça i la pesca són més tímids.

stats