RELACIONS AMB L’ESTAT
Balears 23/09/2017

Rajoy es desentén del finançament i alerta de les crítiques pel REIB

“No s’hi val venir a negociar a Madrid i després tornar a Palma i dir que tota la culpa és nostra”, diu

Jaume Vinyas
3 min
El president del PP, Mariano Rajoy, i el líder de la formació a les Balears, Biel Company, durant l’acte d’ahir a Palma.

PalmaCom a un nin petit. Així va tractar ahir el president espanyol, Mariano Rajoy, al Govern en la visita a Palma per tancar una reunió de presidents provincials del PP. Tot i que el seu discurs havia aixecat molta expectació pel que podria dir sobre Catalunya, Rajoy va oferir un parell de pinzellades sobre les reivindicacions de les Balears. En aquest sentit, assegurà que “volem arribar a una entesa respecte del nou Règim Especial de les Illes (REIB), però convé que tots facem un esforç”. “No serveix de res venir a reunir-se amb nosaltres i després donar-nos-en la culpa, perquè així ni es construeix res ni es resol res”, va afegir. “Es tracta de dialogar i pactar, no de criticar. Això ja està molt vist”, va dir. El missatge fou clar: si no us portau bé, no us donaré una piruleta.

Rajoy també es referí al nou model de finançament, i les esperances que aquest sigui alguna cosa més que la perpetuació de l’statu quo actual s’esvaïren una mica més. El president espanyol va renunciar al lideratge del debat i va advertir que “això necessita el consens de tothom perquè tothom té interessos legítimis”, i “ perquè no ho pot fer el partit del govern per majoria, sobretot si no té majoria”. En aquest sentit, va assegurar que “aquest és un tema, almanco, del PP i el PSOE”.

La reacció del PSIB

La intervenció de Rajoy va provocar una convocatòria d’urgència per part del PSIB. “Ha seguit la línia Rajoy: es posa de perfil i espera que ho solucionin els altres”, va assegurar el portaveu, Iago Negueruela, respecte de l’oferta de col·laboració al PSOE. “Després de sis anys governant, hauria de tenir, almenys, una idea de com millorar-lo”, va afegir.

Pel que fa a les advertències sobre l’actitud del Govern durant les negociacions del REIB, Negueruela va dir que no entén l’actitud de Rajoy: “Ha vingut aquí a criticar el Govern i ara no vol que el critiquem. El que cal fer és dialogar de manera conjunta”, va replicar. Certament, Rajoy no es va estar de llançar ‘dards’ contra l’Executiu que lidera Francina Armengol.

El cap de l’executiu espanyol va afirmar, en efecte, que el Govern és “incapaç de governar amb criteri i coherència” i va assenyalar que “l’únic punt en comú” dels partits que l’integren és la voluntat d’apartar el PP de les institucions. Per tot això, va assegurar que “el 2019 tornaré per celebrar la victòria de Biel Company” i el retorn de la formació a les institucions de les Illes.

Atacs de Company

Company escoltava atent les paraules del president del seu partit. El líder de la formació a les Balears havia oferit un breu discurs abans de Rajoy que li va reportar l’adjectiu “teloner” per part de Negueruela.

Company va oferir tot el suport a Rajoy en la resposta que està donant al problema català i va criticar “la calculada equidistància d’alguns i, sobretot, d’alguna”, en referència a Francina Armengol, i no va estalviar crítiques a un executiu format, segons va dir, “per ecologistes, republicans, antisistema, populistes... el millor de casa”. Un “govern Frankenstein”, un “pacte 3.0” que li recorda, segons va assegurar, “a la cabina dels germans Marx, amb l’agreujant de Podem”. Un Govern l’acció del qual va resumir amb els termes següents: “ineficàcia, sectarisme, atacs a la llibertat d’educació i demonització dels sectors productius”. “Han sembrat la llavor de la turismofòbia durant molt de temps”, va afegir abans de titllar MÉS d’“una pseudo-CUP”. També va rebre el president del Parlament, Balti Picornell. “Varen tardar dos mesos a trobar un nou president perquè no se’n refien entre ells i ara l’amaguen perquè tampoc se n’enorgulleixen”, va afirmar abans d’expressar el seu “desig de tornar a pintar de blau tot Espanya”.

Armengol va lamentar, posteriorment, les paraules de Company i Rajoy: “El paper del PP balear és molt trist i decebedor”, va assegurar. Respecte de Rajoy, es va queixar que ni tan sols hagi respost a la petició de reunió que va enviar el Consolat de Mar en assabentar-se de la visita. “Rajoy es nega a escoltar els problemes dels ciutadans”, va concloure.

stats