La radioteràpia arriba a l'Hospital Mateu Orfila

El nou servei evitarà el 20% de desplaçaments anuals de pacients de Menorca 

Menorca compta, per fi, amb servei de radioteràpia oncològica. A partir de dilluns començarà a funcionar a l'Hospital Mateu Orfila l'equip que, segons el Govern, compta "amb tecnologia d'última generació" i un equip especialitzat format per sis professionals. Amb la posada en marxa d'aquest servei, s'ha calculat que s'estalviaran uns 1.200 trasllats del centenar de pacients que fins ara havien d'anar fins a Mallorca per rebre tractament, el que es tradueix un 20% menys de trasllats anuals. 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat que el Govern "té un plantejament estratègic d'acostar els serveis sanitaris el més possibles als malalts de Menorca, Eivissa i Formentera", a més de millorar, per altra banda, les condicions d'allotjament de quan els malalts es desplacen a Palma. 

La nova unitat rebrà els primers usuaris aquest proper dilluns i es preveu que, en el primer any de posada en marxa, pugui atendre al voltant de 120 pacients per a tot tipus de tractaments oncològics, excepte pacients pediàtrics. Hi haurà casos, però, com la radiació corporal total (TBI) o la braquiteràpia (un tractament específic per al càncer de pròstata) que s'hauran de seguir tractant a Mallorca. 

Els pacients seran atesos a la consulta de la metgessa de radioteràpia oncològica i, posteriorment, se sotmetran a un TAC amb l'objectiu de poder delimitar la zona a tractar a fi de planificar la radioteràpia de manera que afecti el més mínim possible els teixits i òrgans sans que envolten el tumor. A partir d'aquí, el pacient iniciarà el tractament de radioteràpia, que, en la majoria dels casos, té una durada d'entre 4 i 8 setmanes quan té finalitats curatives i que és d'entre 1 i 10 sessions en els casos de tractaments pal·liatius. S'administren diàriament, de dilluns a divendres, i les sessions duren 10 minuts.

La nova unitat comptarà amb un equip format per una metgessa especialista en teràpia oncològica, una física especialista en radiofísica hospitalària, dos tècnics de radioteràpia, un de radioteràpia i radiodiagnòstic i una infermera. Tot l'equip comptarà "amb el suport i l'experiència dels serveis de radioteràpia de l'Hospital Juaneda Miramar i de l'Hospital Can Misses". 

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF