CONSULTORI
Balears 15/01/2016

De què pot ser causa la inflamació articular?

HELENA CORRAL, pediatra
2 min

El meu fill té 19 mesos i des de fa una setmana té inflamació articular al genoll dret i al turmell esquerre. M’han dit que li doni Dalsy. Segons ells, es tracta d’artritis. Ell va prendre Estilsona per faringitis. Segons l’analítica les plaquetes estan molt poc alterades i es descarta infecció. Pot ser que sigui una inflamació per un bacteri? Si finalment és artritis: el meu fill recuperarà la mobilitat?

Hola, Malta. La inflamació de les articulacions pot ser a causa de moltes raons. Les més freqüents són les desencadenades per una infecció, produïda per una infecció o bé per altres causes.

Si es produeix per una infecció és el germen el que entra en l’articulació i la inflama. És més difícil de tractar i necessita antibiòtics per vena i bastant de temps. Crec que això ja ho han descartat les vostres proves.

Si es desencadena per una infecció (actual o recent, com la faringitis que expliques) el cos interpreta erròniament que les estructures que hi ha dins l’articulació són agents estranys o nocius, i en conseqüència, les ataca, i s’inflamen aquestes estructures. Aquest motiu és freqüent, i normalment es resol després d’un temps en repòs i amb antiinflamatoris, com és l’ibuprofè (Dalsy) que t’han receptat.

També pot ser per altres causes. Si l’evolució no es l’habitual o hi ha símptomes atípics, s’han d’estudiar de més a menys freqüents o greus.

Així que l’evolució i el pronòstic de com quedarà la mobilitat de les articulacions depèn de la causa de la inflamació. Encara que el més habitual és que en unes setmanes el nin estigui asimptomàtic.

Estau en bones mans. Heu de fer totes les preguntes que us preocupin als vostres pediatres, que segur que sabran contestar-les més concretament, tenint totes les dades del vostre fill.

Però tal vegada no sàpiguen què passarà en un futur, si el vostre fill presentarà inflamació en altres articulacions o en les mateixes més endavant, o com quedarà l’articulació. Hi ha vegades que s’ha d’esperar un temps per veure com evoluciona el nin.

Esper haver-te resolt els dubtes, ànims!

Amb la col·laboració de Pequepáginas

stats