Balears 20/12/2017

Quatre espècies de coralls de la Mediterrània seran protegides pel Conveni de Barcelona

El fet de protegir aquests coralls de profunditat d'activitats perjudicials representa un avenç fonamental de la preservació de la vida d'aquest mar

Ara Balears
2 min
El corall bambú al canal de Mallorca

PalmaEl Conveni de Barcelona protegirà quatre espècies de corall que estan en perill d'extinció. Segons que ha informat l'organització Oceana en un comunicat, els 22 membres del Conveni han decidit atorgar-los protecció legal, ja que l'activitat humana ha "amenaçat d'extinció" les espècies d'aigües fredes de la Mediterrània.

Les quatre espècies que s'hi inclouen són el corall arbre groc, el corall cresta de gall, el corall canelobre i el corall bambú. Ha estat una proposta de l'estat espanyol que "contribuïrà enormement a la conservació de la fauna que viu i depèn d'aquests jardins de corall".

Segons que ha explicat el director de Ciència d'Oceana a Europa, Ricardo Aguilar, "a partir d'ara, les espècies de coralls de profunditat més emblemàtiques quedaran legalment protegides en l'àmbit internacional, cosa que és vital per als ecosistemes marins". Cal destacar que totes les espècies incloses a la llista es troben en risc d'extinció i que, per tant, el fet d'incloure-les en les categories 'en perill' o 'amenaçats' dins el Conveni de Barcelona "és un gran avenç per a la conservació de la Mediterrània".

Les espècies protegides

El corall bambú ('Isidella elongata')

Es considera pràcticament endèmica de la mar Mediterrània i s'estima que la seva població ha disminuït un 80% en els darrers cent anys. Per aquesta raó, ha estat catalogada com a espècie 'en perill crític'. El declivi d'aquest corall afecta moltes espècies de gambes i peixos que hi estan associades, com ara el lluç, que l'utilitza com a zona de cria.

El corall groc ('Dendrophyllia cornigera') i el corall canelobre ('D. ramea')

Totes dues espècies apareixen a la 'llista vermella' amb les etiquetes 'en perill' i 'vulnerable', respectivament. Suporten l'impacte de tècniques pesqueres que agredeixen el fons marí. El corall groc està documentat a 800 metres de profunditat i les seves colònies poden arribar a fer un metre d'alçària.

El corall cresta de gall ('Desmophyllum dianthus')

Aquesta espècie es considera 'en perill' i es calcula que la seva població s'ha reduït a la meitat en els darrers 60 o 70 anys. Les veus expertes consideren que aquest retrocés no podrà aturar-se si no s'adopten mesures de conservació. La seva vida es desenvolupa entre els 200 i els 1.200 metres de profunditat.

stats