Publicitat
Publicitat

FELANITX

Tot a punt per millorar l'aigua de Portocolom

Patrimoni del Consell de Mallorca dóna el vistiplau a la connexió de vuit pous nous a la xarxa

La millora de la qualitat de l'aigua al nucli costaner de Portocolom és una promesa gairebé històrica. Legislatura rere legislatura el Govern i l'Ajuntament han promès als residents que l'aigua que sortiria per les seves aixetes seria de qualitat i apta per al consum. Però ara sembla que les obres que ho han de fer possible començaran aviat. La Comissió de Patrimoni del Consell va aprovar el "projecte de construcció d'una canalització per la utilització de nous recursos hídrics pel subministrament d'aigua a Portocolom". Així, aquest projecte, declarat d'interès general, ha superat un dels darrers tràmits i les obres podran començar aviat.

L'Agència balear de l'aigua i la qualitat ambiental (Abaqua) i l'Ajuntament de Felanitx impulsen el projecte que haurà de fer realitat Edam SA, l'empresa que manté la concessió de la distribució de l'aigua a Portocolom des del 1991. La nova canalització, que seguirà el traçat de la carretera que uneix el nucli costaner amb Felanitx, "conduirà l'aigua de qualitat que s'extraurà dels nous pous d'aigua fins al dipòsit regulador, i així es rebaixaran els nivells de sal millorant-ne la qualitat", explicà el batle, Gabriel Tauler (PP).

Un retard d'anys

Les obres que tenen com a objectiu millorar l'aigua de Portocolom responen a l'acord signat entre l'Ajuntament de Felanitx, l'Associació de Veïns de Portocolom i la Conselleria de Medi Ambient el maig del 2010. Llavors el Govern esperava que l'aigua potable arribàs a principi del 2011, però diverses complicacions en la tramitació del projecte ho han impedit fins ara.

A més, aquest projecte "estava inclòs en el Pla hidrològic de Balears impulsat durant la darrera etapa de Matas al capdavant del Govern", explica el batle. De fet, l'Executiu de Matas va preveure una canalització que seguiria el perímetre costaner de Mallorca per millorar-ne la qualitat a les zones turístiques. Aquest ambiciós projecte va perdre pes durant la presidència del socialista Francesc Antich, però es va mantenir l'actuació a Portocolom.

L'objectiu dels veïns és el mateix des de fa anys: millorar la qualitat de l'aigua. Els pous que alimenten la xarxa de Portocolom pateixen filtracions d'aigua de la mar, que en provoquen la salinització. Això fa que l'aigua que arriba a les cases només sigui recomanable per a la neteja i el reg, encara que se n'autoritza la distribució com a aigua de consum. Tot plegat fa que es repeteixi la mateixa advertència: "Es recomana evitar beure aigua de la xarxa i no preparar-hi aliments".

Els pous que abasteixen d'aigua Portocolom es troben a prop de la mar i això facilita la filtració d'aigua salada. Per això, Edam SA, la concessionària de l'aigua, ha perforat nous pous cap a l'interior. "Els pous ja estan fets i la canalització és a punt de construir-se perquè només es necessita l'autorització de la ponència política de Patrimoni per començar les obres", digué el balte.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF