Publicitat
Publicitat

“La psoriasi no és una malaltia banal ni molt manco estètica”

Palma acull una campanya informativa per sensibilitzar la població sobre l'impacte social i psicològic d'aquesta patologia

La psoriasi és una malaltia immunològica que afecta al voltant de 25.000 persones a les Illes Balears. “No és una malaltia banal ni molt manco estètica, pot ser molt greu”, alerta Joan Escalas, dermatòleg i cap de la Unitat de Psoriasi de Son Espases. En els casos més greus, com la psoriasi pustulosa o l'ertirodèrmia psoriàsica, poden necessitar un ingrés hospitalari i el pacient “podria morir si no fos tractat”.

Aquesta malaltia crònica, no contagiosa, provoca la inflamació de les capes de la pell i, en ocasions, de les articulacions. La picor, el dolor, l'envermelliment de la pell, la descamació o la irritació cutània són alguns dels símptomes més comuns. Així mateix, es produeixen períodes amb més o menys lesions i períodes sense lesions.

Actualment, no existeix una cura definitiva per a aquesta patologia. “És molt important que la gent sàpiga que avui en dia tenim tractament per a la psoriasi. Abans havien de passar amb cremes, però en l'actualitat els tractaments biològics, que són els que actuen en l'àmbit immunològic, permeten dur una qualitat de vida excepcional que fa deu anys no es tenia”, assegura Escalas. L'alcohol, el tabac i l'obesitat poden fer empitjorar la psoriasi. “La gent ha de ser conscient que una persona obesa és molt més difícil de tractar perquè el tractament biològic fa menys efecte”, adverteix el dermatòleg.

Impacte psicològic

La psoriasi afecta la vida de qui la pateix no només físicament, sinó també psicològicament i socialment. Segons l'estudi 'Retorn social de la inversió d'un abordatge ideal de la psoriasi', el 64,4% de les persones amb psoriasi lleu assegura haver patit ansietat, depressió o irratibilitat després de conèixer el diagnòstic. “No hem d'oblidar que la psoriasi té un impacte psicològic per al pacient tan important com el que pateix un infart o diabetis”, destaca Escalas, i anima el pacient a tractar-se i a visitar el dermatòleg. Per tal de sensibilitzar la població sobre l'impacte social i psicològic d'aquesta malaltia, l'associació de pacients de psoriasi Acción Psoriasis, en col·laboració amb Novartis i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB), ha posat en marxa la campanya informativa 'Aclareix la psoriasi', que serà a la plaça d'Espanya de Palma des d'aquest dimarts i fins al 26 d'agost. “És una crida a l'activació dels pacients. Molts d'aquests pacients no coneixen la seva patologia, però hi ha hagut molts canvis, nous abordatges que han de conèixer”, explica Santiago Alfonso, director de l'associació.

En el marc de la campanya s'ha creat una guia amb recomanacions per millorar la qualitat de les visites metge-pacient. Així mateix, es potenciarà el rol del farmacèutic comunitari com a agent de proximitat que s'implica en l'atenció a les persones amb psoriasi. “El farmacèutic és el primer professional que es troba un possible afectat de psoriasi, intentam reforçar el tractament del dermatòleg, fomentar els hàbits saludables i estar al seu costat, perquè sovint tenen una barrera física i psicològica”, assevera Antoni Real, president del COFIB.

“Hi ha moltíssima desinformació”, lamenta Dolors Pascual, persona amb psoriasi, qui reconeix que “es passa molt malament” perquè encara hi ha molta gent que es pensa que és una malaltia contagiosa. “És horrorós el que la gent pensa quan ens veu, és lleig de dir-ho, però ho associen amb la lepra. Per això crec que aquestes campanyes són molt bones perquè la gent sàpiga què és aquesta malaltia”, hi afegeix.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 25/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF