Balears 20/02/2016

El PSOE avisa que no hi haurà un acord si Podem insisteix a defensar el referèndum

"Ho dic amb claredat: el PSOE no comparteix la proposta de referèndum perquè divideix i fragmenta la societat", afirma Antonio Hernando. Els socialistes fan una esmena als punts clau de l'oferta de Pablo Iglesias i li reclamen que no veti el diàleg amb Ciutadans

Ara
2 min
El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando.

BarcelonaEl PSOE ha valorat aquest dissabte la proposta presentada per Podem per pactar un govern de canvi a l'Estat, un document que incloïa com a "imprescindible" la celebració d'un referèndum a Catalunya. Després de fer una anàlisi detalla del document –amb els punts en què hi ha coincidència, en els possibles acords tot i les diferències, i en les discrepàncies insalvables–, els socialistes han expressat que no estan disposats a acceptar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. "Ho dic amb claredat: el PSOE no comparteix la proposta de referèndum perquè divideix i fragmenta la societat", ha afirmat el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, que ha subratllat que si Podem insisteix a defensar una consulta a Catalunya, no hi haurà entesa possible. "Hi ha elements per a un acord amb Podem si no s'obstina a imposar el referèndum ni tampoc una política econòmica que no és realista", ha reblat Hernando.

L'endemà que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, confirmés la disposició del seu partit a reunir-se amb Podem, Compromís i IU per explorar un acord de govern, els socialistes van verbalitzar quines línies vermelles no estan disposats a superar. Ha estat una esmena total a les propostes clau de l'oferta de Pablo Iglesias. A banda del referèndum català, el PSOE no comparteix la determinació de Podem per renegociar el pagament del deute associat al rescat bancari, per incrementar la despesa pública fins als 96.000 milions d'euros en la pròxima legislatura, per modificar l'article 135 de la Constitució o per incrementar els ingressos públics a partir d'un important increment impositiu. "Hi ha una clara discrepància i, si Podem insisteix a imposar aquestes qüestions, no podria haver-hi acord, perquè no són propostes realistes", ha afirmat Hernando.

En la seva compareixença, Hernando també ha retret al líder de Podem, Pablo Iglesias, que esperoni el diàleg amb les forces d'esquerres mentre veta altres formacions, amb referència a Ciutadans. "Hi ha elements per a un acord si Podem no s'obstina a vetar altres forces polítiques", ha recalcat el portaveu socialista.

stats