ANIVERSARI
Balears 07/11/2016

El PSM celebra 40 anys de polítiques de "cohesió, defensa del territori i justícia social"

El partit fa festa i presentarà un llibre i un documental. S'hi repassen quatre dècades de lluites i reivindicacions

Martí Gelabert
2 min
40 anys del PSM

PalmaEl Partit Socialista de Mallorca (PSM) compleix aquest 2016 40 anys d'existència i, per celebrar-ho, s'han preparat un llibre i un documental protagonitzat per quatre dones de quatre dècades per fer un repàs de la història de la formació. La secretària general, Bel Busquets, ha presentat aquest dilluns els actes de commemoració de l'aniversari fent, també, balanç del que ha significat el PSM per a la societat.

Així, Busquets ha apuntat que el PSM s'ha basat en tres pilars fonamentals. El primer és el del "treball per la llengua i la cultura com a factor de cohesió". En aquesta direcció, ha assegurat que s'ha tractat de fer de Mallorca "un poble d'acollida" i, alhora, un eix vertebral de nacionalisme. El segon pilar que ha volgut destacar Busquets és el de "defensa del territori". Així, ha reivindicat la lluita que es realitza pel medi ambient, sempre "acompanyats" dels moviments socials. Ha recordat reivindicacions històriques com la de la Dragonera o es Trenc. El darrer pilar esmentat és el de "justícia social", ja que considera que el partit "treballa per a les persones" amb una "política de proximitat, de tu a tu".

La secretària general ha desitjat que aquesta festa de 40 anys sigui un "autohomenatge" per tot el treball realitzat durant aquests anys. També s'han posat en marxa altres projectes, com per exemple la digitalització de l'hemeroteca i la recopilació de l'arxiu fotogràfic, a més de la creació d'un grup de Facebook per crear comunitat i compartir vivències. Per part seva, la secretària d'Organització del PSM-Entesa, Joana Aina Campomar, ha reivindicat la "manera de treballar" del partit, "barri per barri" i ha agraït la feina realitzada, "fruit de l'esforç de tothom".

El proper dijous 10 es presenta el llibre i el documental a la llibreria Drac Màgic (19.30 hores) i, divendres 18, tindrà lloc el sopar amb militants al restaurant Binicomprat (20.30 hores).

Del PSI a MÉS per Mallorca

El Partit Socialista de les Illes (PSI) va néixer el febrer de 1976 i canvià de nom el 1977 per passar a ser el PSM. Durant tots aquests anys, hi ha hagut diversos canvis de nom. El 1984, per exemple, s'aprovà la denominació complementària PSM-Esquerra nacionalista, mentre que el 1998 es va substituir per PSM-Entesa nacionalista de Mallorca. El darrer canvi va ser el 2013, amb la unificació amb Entesa per Mallorca, quan el partit passà a anomenar-se PSM-Entesa. Va ser, de fet, aquest mateix 2013 quan es creà la coalició MÉS per Mallorca.

stats