Balears 06/06/2016

El PSIB dirà 'no' a la iniciativa del PP sobre clavegueram, però no descarta el suport a una "moratòria condicionada"

Els socialistes, a favor d'incloure una esmena a la futura llei d'impacte ambiental que solucioni d'una vegada el problema

Jaume Vinyas
2 min
Els diputats Damià Borràs i Bel Oliver durant la roda de premsa.

PalmaEl PSIB no donarà suport a la Proposició de Llei (PdL) del PP que vol prorrogar, per tercera vegada, la moratòria que permet construir en urbanitzacions sense clavegueram, activitat prohibida per les normes europees. Els socialistes entenen que la proposta del PP "gairebé és un brindis al sol" i només pretén ampliar, tres anys més, la moratòria sense exigir a canvi cap mesura concreta per resoldre el problema. No descarten, però, donar suport a una "moratòria condicionada".

El diputat, Damià Borràs, ha explicat que entenen que "és complicat no atorgar un termini més als ajuntaments perquè la situació de la construcció és complicada, especialment als pobles". Ha remarcat, però, que el marc ideal per trobar una solució "definitiva i consensuada" és la futura llei d'impacte ambiental que està a punt d'entrar en l'àmbit de ponència. Els socialistes no han descartat donar suport a una esmena d'El Pi en aquest sentit, si bé tampoc no li ha donat suport obertament. Borràs considera que aquesta via pot ser més útil perquè considera que la llei podria ser sotmesa a votació durant les sessions extraordinàries que es preveuen durant el mes de juliol. La PdL del PP, ha afegit, mai no s'aprovaria abans del mes de setembre.

La portaveu parlamentària, Marga Prohens, havia demanat uns minuts abans el vot al PSIB per tirar endavant la PdL.

Únic suport de Ciutadans

Prohens ha negat que pretenguin donar més facilitats per a la construcció il·legal. "No és cert que això permetrà més llicències. Estan molt estipulats els casos que s'hi poden acollir". La formació conservadora assegura que ha rebut peticions de molts ajuntaments per tirar endavant la moratòria. Alguns d'aquests consistoris, ha afegit, no estan governats pel PP. "Això és una realitat existent. Si una persona ha comprat un sòl urbà, no té la culpa que l'ajuntament no hagi executat la xarxa de clavegueram del municipi", ha argumentat.

La PdL rebrà, presumiblement, l'únic suport de Ciutadans. El portaveu parlamentari, Xavier Pericay, ha confirmat que hi votaran a favor si bé ha matisat que no estan d'acord a concedir tres anys de moratòria i que, més endavant, intentaran pactar que només es prorrogui un any, "temps suficient per trobar una solució", segons ha dit.

Els majors detractors de la iniciativa, Podem i MÉSMÉS, també han reclamat al PSIB un 'no' a la nova moratòria. El líder de Podem, Alberto Jarabo, ha subratllat que "un govern del canvi no pot continuar permetent casos d'il·legalitat o al·legalitat extrema". El coportaveu de MÉS, David Abril ha qualificat de "contrasentit" que molts partits celebrassin, diumenge, el Dia mundial del medi ambient, però dos dies després es plategin donar suport a una iniciativa que suposa més ciment.

stats