CORRUPCIÓ
Balears 08/05/2015

Prostitutes de locals investigats en la trama de la Policia de Palma diuen que hi anaven polítics de franc

La jutgessa aixeca parcialment el secret de sumari en la causa sobre presumpta corrupció al cos policial de Ciutat

Antònia Artigues
3 min
L'escorcoll, el setembre de 2013, al quarter de Sant Ferran marcà l'inici de la investigació de la suposada trama de corrupció.

PALMAL'aixecament parcial del secret de sumari que pesa sobre la voluminosa causa que investiga la suposada trama de corrupció a la Policia Local de Palma ha revelat testimonis de treballadors de locals d'oci de la Platja de Palma que haurien afirmat que alguns dels policies imputats freqüentaven els establiments, en els quals tenien tracte de favor, amb consumicions i serveis gratuïts, i també desenvolupaven tasques de vigilància i seguretat als locals. A més a més -i aquesta ha estat una de les revelacions més impactants-, a la causa figuren fins i tot declaracions de dones que exercien la prostitució en alguns d'aquests locals i pareix que, a més de la presència de policies locals, s'haurien referit també a polítics que visitaven amb freqüència els locals. En principi, no donen el nom dels polítics, però els identifiquen amb aquesta condició pública.

L'aixecament del secret de sumari afecta una part petita d'una macrocausa en la qual s'investiguen, a part de la presumpta manipulació de proves d'accés a la Policia Local de Palma, les irregulars relacions empresarials i d'amiguisme entre alguns membres del cos policial de Palma i destacats empresaris d'oci nocturn de la Platja de Palma. La causa inclou també les suposades irregularitats atribuïdes a membres de la Policia Local de Calvià i nombrosos serrells relacionats, per exemple, amb denúncies per amenaces i coaccions presentades per policies de Palma que han col·laborat amb la justícia.

Entre els defensors dels imputats en la causa ha causat certa sorpresa i expectació el fet que la jutgessa d'instrucció els hagi convocat a tots per a la pràctica d'una diligència relacionada amb l'aixecament parcial del secret, que afecta just una part de la trama de Palma. Hi ha expectació per saber en què consistirà.

En la causa estan imputats el regidor de Seguretat Ciutadana de Cort, Guillermo Navarro; el cap de la Policia, Joan Mut, i l'excap Antoni Vera; l'exdirector de Seguretat Enrique Calvo, un comissari, oficials i agents del cos policial de Ciutat, més d'una vintena. A conseqüència de les darreres investigacions, resultà detingut també un important empresari d'oci nocturn, que fou detingut i llavors quedà en llibertat provisional sota fiança de 125.000 euros.

Relacions irregulars entre policies i empresaris

Quan el mes de gener passat, la jutgessa confirmà imputació dels policies detinguts per la seva irregular relació amb els empresaris, ja apuntava que a la causa hi havia indicis que els policies haurien afavorit determinats locals d’oci i prostitució, i que alguns d'aquestes pertanyien a destacades persones i societats amb molt de poder econòmic i social. Segons aquests indicis, aquests locals tenien especial vigilància de seguretat dels policies, eren avisats d’inspeccions o se n’hi realitzaven irregularment, a més de perdre’s denúncies administratives o fer els ulls grossos davant delictes contra la salut pública.

Aquesta connivència dels policies amb determinats empresaris els beneficiava enfront de la competència, perquè els permetia invertir menys en seguretat, evitava la imposició de sancions i els afavoria també perquè forçava el trasllat a altres zones dels carteristes que perjudicaven els seus clients o la molesta botellada.

A canvi, els policies obtenien rèdits econòmics, com la gestió dels serveis de seguretat de determinats locals o de les màquines escurabutxaques, encàrrecs com la tapisseria dels establiments o la neteja dels locals, la contractació d'assegurances o la tramitació de documentació per a treballadors (especialment estrangers). També gaudien als locals d’alcohol, de menjar i fins i tot alguns de serveis de prostitució.

Ara, l'aixecament parcial del secret permet comprovar com els distints testimonis han anat apuntat als indicis que prenen forma contra els policies.

Cal recordar també que la mateixa causa acull un serrell relatiu a presumptes delictes a la Policia Local de Calvià, que provocaren la imputació del seu cap, José Antonio Navarro, i del cap de la Policia de Marratxí, Antonio Ledesma, per fets lligats a la seva destinació en el cos policial calvianer. Tots dos es veieren obligats a dimitir.

stats