Balears 08/06/2017

El promotor Fernando Palazuelo, a judici per estafa

L'empresari fou condemnat fa una dècada per coaccions i assetjament immobiliari a arrendataris, cosa que impulsà de manera determinant la gentrificació del centre històric de Palma

Anna Schnabel
2 min
Esperam, esperàvem

PalmaL'Audiència Provincial ha jutjat aquest dijous el promotor Fernando Palazuelo, acusat d'estafa per quatre exsocis seus per la venda d'uns pisos al carrer de Sant Agustí de Palma que va tenir lloc l'any 2004. Segons es descriu en l'escrit de la Fiscalia, que no adverteix delicte i, per tant, en demana l'absolució, Palazuelo hauria adquirit, juntament amb la seva dona i els seus exsocis mitjançant l'entitat Building Calatrava SL, un edifici a rehabilitar amb la finalitat de construir-hi quatre habitatges i un local comercial.

L'acusació, composta pels quatre exsocis, sosté que, si bé la promoció es finançà amb les aportacions de tots ells, un crèdit bancari i la compra dels esmentats habitatges per terceres persones, la venda l'acabà fent efectiva només Palazuelo, encara que se li hauria revocat el poder per fer-ho. Durant el judici, l'empresari ha declarat que la capacitat per efectuar l'operació li fou atorgada de nou, si bé només "verbalment". Tot i que el Ministeri Fiscal considera que no hi ha indicis suficients per atribuir-li el delicte, el seu germà i aleshores soci ha assegurat que mai l'informaren dels comptes i tingueren coneixement dels fets a través de detectius que foren contractats expressament.

Cal tenir present que l'Audiència ja condemnà Palazuelo fa més d'una dècada per coaccions i assetjament immobiliari. Míriam Rader, antiga arrendatària de les Torres del Temple de Palma, les quals varen ser adquirides per Palazuelo per construir-hi pisos de luxe, ha narrat els seus problemes amb el promotor a aquest diari. Trobant-se ella de vacances, l'empresari desmuntà un cobert de l'edifici amb la intenció que les pluges de la tardor el negassin i produïssin importants danys a la infraestructura. La intenció de Palazuelo, explica Rader, era que les autoritats pertinents acabassin prohibint-li la residència perquè l'edifici no es trobava en bon estat.

Gentrificació del centre històric

Cal tenir en compte que Rader pagava un lloguer de baix preu, mentre que la intenció de Palazuelo era treure'n un benefici econòmic molt més gran. Amb tot, Rader va resistir a l'assetjament i guanyà el judici. El promotor va ser condemnat a pagar una multa molt elevada per aquests fets. Les argúcies de Palazuelo foren narrades per l'antropòleg Jaume Franquesa a la seva tesi doctoral, titulada 'Sa Calatrava Mon Amour. Etnografia d'un barri atrapat en la geografia del capital'. Les pràctiques de l'empresari, per l'antropòleg, són un exemple caricaturesc del fenomen de la gentrificació que ha sofert el centre històric de Palma durant els darrers anys. Palazuelo, després de ser condemnat, va establir-se a Lima (al Perú) i als Estats Units, des d'on continua fent negocis.

stats