Balears 25/04/2017

Proliferen a Eivissa els habitatges prefabricats sense llicència

El Pla Territorial Insular prohibeix aquest tipus d’habitatges, pels quals només al municipi de Santa Eulària del Riu ja s’han obert vuit expedients

Armando Tur
2 min
Una casa detectada a una finca d'Eivissa

EivissaEls problemes d’accés a l’habitatge d’Eivissa estan fent proliferar les alternatives, com caravanes, assentaments i, fins i tot, cases prefabricades. És una afirmació que fa el regidor d’Urbanisme de Santa Eulària del Riu, Mariano Juan. En aquest municipi, per aquests fets, ja ha posat fins a vuit expedients, un nombre que “creixerà” perquè ja s’han detectat més punts que poden ser “perillosos” per al medi ambient i que incompleixen tant el Pla Territorial Insular com les Normes Subsidiàries Municipals.

Un dels casos més vistosos ha tingut lloc en els darrers dies, quan un propietari ha duit de fora de l’illa un habitatge prefabricat de 40 m2 que ha instal·lat a una parcel·la de la seva propietat al barri de Can Lluís de sa Rota. Segons fonts municipals, l’home ha assegurat que ell mateix en serà l’usuari final i que no es destinarà al lloguer. Els fets van ocórrer el passat 20 de març quan un transportista va demanar a l’Ajuntament acompanyament per a un transport especial que havia de discórrer per vies municipals i que per carreteres insulars tindria el suport de la Guàrdia Civil. Els agents municipals van fer el seguiment del camió i, una vegada que va arribar a la destinació, van comprovar que descarregava un habitatge. 'In situ', els agents van demanar al propietari les llicències per a la instal·lació, però el propietari no en va poder presentar cap. A continuació es va informar el comprador i el venedor de la instal·lació que podrien estar cometent una infracció. Tots dos ignoraren les advertències i varen descarregar la casa.

Davant aquest fet, l’Ajuntament ha iniciat un expedient sancionador a l’empresa venedora de l’immoble que pot assolir els 64.875 euros. En el cas del propietari de la parcel·la, pot arribar a 74.750 euros. A més, per evitar casos similars, s’ha demanat a la Guàrdia Civil que informi l’Ajuntament en cas d’haver d’escortar qualsevol habitatge prefabricat al municipi, per tal de comprovar-ne la llicència.

Segons el regidor Mariano Juan, en aquest cas el propietari de la finca i el responsable del transport eren la mateixa persona, però hi ha casos en què caravanes ‘ocupen’ finques rústiques o, fins i tot, s’arriba a un tracte econòmic amb el propietari de la finca per permetre assentaments i habitatges prefabricats.

stats