Els projectes que finançarà l'ecotaxa el 2018 es perfilen abans que acabi el termini per presentar propostes

L'Ajuntament d'Artà dona per fet que el Govern comprarà la finca dels Canons

Encara no ha acabat el termini per presentar projectes a finançar amb la recaptació de l'impost de turisme sostenible del 2017, però ja hi ha propostes amb més opcions que d'altres. De fet, l'Ajuntament d'Artà dona per fet que el 2018 s'utilitzarà el fons per comprar la finca dels Canons (entre la Colònia de Sant Pere i Betlem), en pagarà uns vuit milions d'euros i la incorporarà al Parc Natural de Llevant.

Es tracta d'una mesura que el Consistori ja va presentar com a pròpia l'any passat, però la comissió de l'impuls del turisme sostenible no va acceptar propostes dels ajuntaments. Ara, el Govern assumeix el projecte, el presenta en nom seu i s'entén que s'executarà perquè l'Executiu disposa del 50% dels vots a la comissió.

No obstant això, la comissió no es reunirà fins al setembre i, en realitat, poden presentar-se projectes fins aquest divendres, fet que suposaria que el Govern es bota els tràmits i tanca inversions al marge de la comissió abans de tenir totes les propostes sobre la taula.

Des de l'Ajuntament d'Artà celebraven precisament aquest dijous de manera pública el que ja consideraven una compra segura i el compliment d' "una reivindicació històrica". De fet, el batle del municipi, Manolo Galán, assegura que es tracta d'un projecte consensuat amb el Govern per tal que la compra sigui efectiva el 2018.

A l'Executiu balear, en canvi, no són tan contundents. Fonts properes a Vicepresidència asseguren que el projecte "té moltes possibilitats", però recorden que no es podrà tancar fins que no ho decideixi la comissió. Mentrestant, això sí, s'han anat valorant les diferents opcions de compra i s'assumeix que es finançarà amb fons recaptats per l'impost de turisme sostenible, ja sigui durant el 2018 o més endavant.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF