IMPOST DE TURISME SOSTENIBLE
Balears 15/10/2017

Els projectes ‘hipotecats’ amb l’ecotaxa aniran en augment

El vicepresident, Biel Barceló, confirma el creixement de pluriennals

Martí Gelabert
3 min
El vicepresident del Govern, Biel Barceló (en una imatge d’arxiu) va assegurar ahir que serà una “normalitat” que “molts projectes agafin doblers d’anys posteriors”.

PalmaEncara que considera que “hipotecar” projectes amb la recaptació de l’Impost del turisme sostenible “no és un plantejament correcte”, el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, assegura que a mesura que passin les convocatòries hi haurà més projectes que s’hauran de pagar amb les recaptacions de diversos anys. “Jo parlaria en positiu”, va expressar ahir Barceló. El que és cert, però, és que sembla que projectes més grans aniran agafant terreny a d’altres de més petits durant els propers exercicis.

Barceló va defensar que hi ha projectes “senzills” que es poden executar en un any i d’altres que, “per la seva complexitat”, requereixen més temps per executar-los. “En la nova proposta hi ha projectes que es duran a terme en diversos anys i que, efectivament, seran a càrrec de futures recaptacions”, va confirmar ahir el vicepresident. En són més de la meitat i, de fet, va assegurar que és un procés que entrarà “dins la normalitat”, ja que “hi haurà molts projectes que aniran agafant doblers d’anys posteriors”.

Descartats

Barceló no va voler donar per fet que la proposta presentada de projectes quedàs tancada, ja que ha de passar dilluns per la Comissió d’impuls del turisme sostenible. Va recordar, però, que han estat prioritaris els projectes mediambientals, els de recuperació de patrimoni històric i natural i els de diversificació de l’economia. A l’esborrany presentat, hi ha 10 projectes de consells insulars que, a priori, han quedat descartats. Una altra desena són de diverses conselleries -la de Medi Ambient és de les que més han quedat fora-, però la negativa més marcada és a ajuntaments. En total, 29 propostes de consistoris sembla que no es duran a terme.

Cal recordar que amb la recaptació de l’any passat es va decidir no donar cap euro a les propostes d’ajuntaments. Enguany es varen modificar una mica els criteris i es van delimitar: els projectes proposats per municipis aconseguirien més puntuació si tenien “interès supramunicipal o interès general”, com va recordar ahir Barceló. És cert que bona part dels projectes descartats -i que han rebut una puntuació de 0- no compleixen aquest requisit.

Els projectes que, si demà no hi ha novetats, han quedat fora i que demanaven una inversió més gran són: un de la Conselleria de Medi Ambient (10 milions) per a instal·lacions de reg amb aigües regenerades i un de la Conselleria d’Innovació (6 milions) per a troncals de fibra fosca per impulsar la competència a la zona nord d’Eivissa.

Les multes a les grans plataformes, aturades

Les multes a les grans plataformes de lloguer vacacional encara hauran d’esperar unes setmanes. Tot i que la modificació de la Llei del turisme ja permet que el Govern sancioni les comercialitzadores si encara publiciten oferta il·legal, fonts de Vicepresidència assenyalen que, malgrat que ja van notificar a finals d’agost a aquestes companyies l’entrada en vigor de la nova regulació i les obligacions que comporta, els serveis jurídics els van recomanar, per evitar els més que previsibles recursos a les primeres sancions, que les notificacions es fessin de manera electrònica. La sorpresa de l’equip de la Conselleria s’ha produït en adonar-se que el sistema oficial de notificacions Notifica no ha funcionat el darrer mes, una anomalia a la qual no han trobat explicació.

Amg tot, confien que en les properes setmanes, quan l’Estat resolgui aquesta incidència, es comencin a tramitar expedients sancionadors amb totes les garanties.

stats