TONI CATANY, UN LLEGAT PER A LES ILLES
Balears 07/04/2017

Un projecte per posar la fotografia des de Mallorca al món

Els objectius del CIF van més enllà de l’obra de Toni Catany

C. Ros
2 min
Masao Yamamoto. Nakazora_#1073. Aquesta obra  va fer part de l’exposició del fotògraf japonès que la FTC organitzà al Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor.

PalmaDes de la constitució de la Fundació Toni Catany (FTC), el 10 de juliol del 2014 a Llucmajor, es va especificar que aquesta seria “la persona jurídica que ha de representar legítimament, a partir d’aquest moment, l’artista desaparegut davant de les institucions implicades i compromeses, des dels seus inicis, en el projecte d’un Centre Internacional de Fotografia a Llucmajor. L’objectiu: crear un espai que esdevingui, per a les Illes i per a la ciutat natal de l’artista, un benefici de caràcter cultural coherent amb la importància que, per al patrimoni artístic del país, té l’obra del fotògraf llucmajorer”, tal com es pot llegir a la pàgina fundacional.

En aquest sentit, el projecte del CIF, que duria el nom de Toni Catany i a disposició del qual estaria el seu llegat, “partiria de l’obra del fotògraf llucmajorer, recuperaria l’evolució de la fotografia a través d’autors i de tècniques i llançaria contínues mirades des de Mallorca al món, responent als principis que sempre va tenir el mateix Catany”, manifesta Antoni Garau, museògraf i director de la FTC.

Omplir un buit

El centre, que ocuparia en principi les dues cases adjacents de Toni Catany i de Tomàs Montserrat, després de fer un concurs internacional per al projecte arquitectònic, “podria ser un referent en l’arquitectura contemporània al nucli urbà de Llucmajor”, segons Antoni Garau. Aquest edifici, per a la construcció del qual hi ha uns fons estatutaris de 4,3 milions d’euros però s’hauria d’acabar abans de finals del 2018, seria la seu del Centre Internacional de Fotografia.

Conscients que no hi ha a les Illes cap centre especialitzat en aquest llenguatge, el projecte del CIF preveu la possibilitat d’organitzar tallers, estades per a fotògrafs, conferències, exposicions, intercanvis, així com una important tasca educativa al voltant d’un llenguatge que tothom fa servir però del qual hi ha una formació específica gairebé nul·la. “De fet, el projecte neix després d’una anàlisi de la situació per a la fotografia a les Illes. En aquest sentit, amb el nom i el prestigi internacional de Toni Catany, el CIF podria exercir la custòdia del llegat del fotògraf però també d’altres autors i afavorir l’estudi, la conservació, la contemplació i la consulta de les obres”, assegura Garau.

El director de la Fundació Toni Catany remet a les exposicions i activitats que organitza, des de la seva constitució, la FTC amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llucmajor al Claustre de Sant Bonaventura: “Les exposicions que hem fet, dues cada any, són una mostra de la feina que es podria desenvolupar al CIF. Amb aquestes mostres i les conferències, visites i altres activitats realitzades aquests darrers anys, s’ha aconseguit contaminar culturalment Llucmajor i el sud de l’illa i posar-la al món a través de la reunió de Toni Catany amb altres autors”. Amb aquest objectiu, la FTC i l’Ajuntament de Llucmajor han organitzat diverses mostres inèdites de l’obra del fotògraf individualment o amb Miquel Barceló, així com exposicions d’artistes tan reconeguts com Masao Yamamoto o Pentti Sammallathi. A finals de mes, s’inaugura una mostra del britànic Michael Kenna.

stats