Un projecte per saber com afecta l'activitat humana als dofins de les Pitiüses

L'associació Tursiops instal·larà tres hidròfons a diverses zones per saber quins patrons segueixen aquests cetacis 

Analitzar els sons dels dofins per saber si canvien els seus hàbits per culpa de l'activitat humana. Aquest és l'objectiu del projecte 'Els nostres dofins', que es posarà en marxa a partir del gener a les aigües de les Pitiüses i que consistirà en la instal·lació d'un hidròfon per registrar el so dels cetacis que habiten a la mar d'Eivissa i Formentera. 

El projecte ha estat presentat aquest dimecres al Club Nàutic de Sant Antoni i l'encarregada de portar-lo a terme serà l'associació d'investigació marina Tursiops, que posarà tres aparells de captació de sons davall l'aigua durant un any per registrar les emissions acústiques, tant de cetacis com d'humans. 

El president de l'associació, Txema Brotons, ha explicat que la idea és submergir-los "a tres punts de calat" amb diversos nivells d'impacte de l'activitat humana. Un se situarà als Freus, una zona de gran impacte pel trànsit marítim entre les Pitiüses, un altre serà a la Reserva Natural del Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent, qualificada com a zona d'"'impacte mitjà", i el darrer es posarà al nord de l'illa, una àrea amb molt poc trànsit de vaixells. 

"La idea és detectar la presència de dofins, veure quins són els patrons que poden tenir i relacionar-los amb l'activitat humana i la remor que provocam a la mar". Brotons ha posat com a exemple de patró el fet de si els dofins s'acosten a la costa a l'hivern i s'allunyen a l'estiu a causa de l'augment de la navegació entre les illes. La població dels dofins de les Pitiüses, tot i ser de la mateixa espècie que habiten a la resta de la mar de les Balears, "és pròpia de les illes i té cert grau d'independència", ha explicat Brotons. 

El projecte costa uns 41.000 euros i, de moment, rep l'ajuda econòmica de la Fundació per a la Conservació d'Eivissa i Formentera, que aportarà 12.000 euros per a la primera instal·lació de l'hidròfon, a la reserva del Vedrà. L'associació cerca més recursos per a la resta d'aparells i poder completar així el projecte.

EDICIÓ PAPER 23/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF