SALUT

Els professionals de la Psicologia Clínica volen formar part de l'Atenció Primària

Consideren que s'evitaria la medicalització de moltes situacions

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears (COPIB) es reunirà amb els diferents partits polítics amb representació parlamentària per tal de traslladar-los la necessitat d'incorporar dins la cartera de serveis d' Atenció Primària la figura del psicòleg clínic, ja que consideren que podria contribuir a descongestionar les consultes i millorar l'atenció dels pacients. De moment, ja s'han reunit amb Ciudadanos i esperen reunir-se amb la resta al llarg de les properes setmanes.

“Hi ha una tendència a psicopatologitzar i medicalitzar moltes situacions”, explica Javier Torres, degà del COPIB, qui considera que “si en els casos de depressió o ansietat es pogués treballar des del primer moment amb un psicòleg, segurament s'evitaria la medicalització amb un teràpia i intervenció psicològica més directa i no tan espaiada en el temps, i aconseguiríem resultats molt millors”. Així mateix, es mostren molt preocupats per l' alt índex de suïcidis i intents de suïcidi a les Balears, el segon més alt de l'Estat, segons Torres. “Si hi hagués psicòlegs a Atenció Primària, es podrien detectar aquestes ideacions suïcides que pot manifestar una persona en un moment determinat”, explica el degà, qui afegeix que a vegades, ja sigui per falta de temps o per la falta de coneixements específics, no es detecta adequadament.

Per Torres, la salut mental és la gran oblidada del sistema de salut: “Queda molt per fer, cada vegada ens estam adonant que una recepta o fàrmac no soluciona el problema”, ja que a més del cost econòmic de la medicalització de molts trastorns emocionals, moltes vegades es generen baixes laborals i “no es tracta el problema”.

Actualment, els psicòlegs clínics que treballen al servei públic de salut es troben en àmbits especialitzats dels hospitals com, per exemple, l'àrea de salut mental o d'atenció a les drogoaddiccions. És una situació generalitzada a tot l'Estat, malgrat que, segons Torres, està començant a canviar. “A Madrid i al País Valencià estan començant a incorporar psicòlegs a Atenció Primària”. L'objectiu final, explica el degà, és arribar al nivell d'Europa, on hi ha una mitjana de 18 psicòlegs per cada 100.000 habitants, molt lluny dels 4 per cada 100.000 que hi ha a les Balears.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF